#167: Op de koffie bij Vitali Klitsjko

BNR Perestrojkast6 mrt 20231 uur 4 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

'Sorry dat ik je heb laten wachten, mijn vriend.' Met een ferme doch amicale handdruk heet Vitali Klitsjko onze Geert Jan welkom in het gemeentehuis van Kiev. 

Zijn werkkamer oogt als een museum. Een oude kaart van Kiev. Een beschadigde helm van een gesneuvelde soldaat in Bachmoet. Sportattributen die verwijzen naar Klitsjko's eigen imposante carrière als bokser, maar ook naar het EK voetbal en andere sportevenementen die in zijn Kiev hebben plaatsgevonden. En een glazen potje met eurocenten, waar de burgemeester een bijzonder verhaal bij heeft.

In een interview van een half uur praten Klitsjko en Geert Jan over het leven in de Oekraïense hoofdstad. Hoeveel mensen zijn er alweer teruggekeerd naar de miljoenenstad? Hoe staat de economie ervoor? Waarom gaan er zo weinig mensen naar een schuilkelder als het luchtalarm gaat? 

Ook gaat Klitsjko in op de imperiale ambities van Vladimir Poetin. 'Poetin wil Kiev nog steeds', stelt hij. Tegelijkertijd stelt Klitsjko ook vast dat Oekraïne vorig jaar 'niet goed was voorbereid' op de Russische opmars richting Kiev. Tijdens het gesprek komt ook de documentaire Dmytro Komarov ter sprake: zeer de moeite waard om eens te bekijken (deel 1 en deel 2)

Andere onderwerpen die de revue passeren zijn Russische propaganda, zijn opvatting over Putin-verstehers en de naderende Olympische Spelen, volgend jaar in Parijs. 'Russische atleten mogen wat mij betreft pas meedoen als zij zich uitspreken tegen Poetin', zegt Klitsjko. 

Floris en Geert Jan reflecteren op het gesprek met Klitsjko. En eindigen deze Perestrojkast met wederom een onbegrijpelijke mop uit Moskou.

Hosts:

Geert Jan Hahn 

Floris Akkerman 

Grote Gast:

Vitali Klitsjko

Mop:

Joost Bosman


Mede mogelijk gemaakt door