#172: Voor Litouwen zijn Rusland én China een groot (en rood) gevaar.

BNR Perestrojkast20 apr 20231 uur 15 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Nog 3 maanden, dan vindt de NAVO-top in Vilnius. Wordt het een 'historische' voortzetting van 'Madrid'? Grote vragen op deze top: kan Zweden lid worden, is er NAVO-perspectief voor Oekraïne én: hoe omschrijven we onze relatie met China? Te gast in deze Perestrojkast: gastheer Gitanas Nauseda, de president van Litouwen.

Nauseda was deze week in Nederland om met premier Mark Rutte de agendapunten van de NAVO-top - op 11 en 12 juli in Vilnius - voor te bereiden. Voordat hij Rutte trof in het Torentje, sprak Geert Jan met Nauseda in het Hilton Hotel in Den Haag.

Geert Jan met Gitanas Nauseda, president van Litouwen - in Den Haag
Geert Jan met Gitanas Nauseda, president van Litouwen - in Den Haag (© Luc de Klerk)

Het interview met Nauseda bespreken we met Koen Verhelst - voormalig correspondent in de Baltische Landen - en Adája Stoetman, defensie- en veiligheidsexpert bij Instituut Clingendael, dat onlangs een bilaterale conferentie met Litouwse parlementariërs en experts organiseerde óver onder meer de NAVO. Hoe moeten we zijn wensenlijst en uitspraken duiden?

Intussen zit Floris weer in Oekraïne. Via voiceberichten deelt hij zijn ervaringen met ons.

En Joost zit in Moskou. Naast een klassieke mop hebben we een serieus gesprek over zijn situatie in Moskou, evenals die van Vladimir Kara-Moerza en Evan Gershkovich.

Host:

Geert Jan Hahn

Man in Oekraïne

Floris Akkerman

Man in Moskou

Joost Bosman

Man in Brussel:

Koen Verhelst

Deskundige in Den Haag:

Adája Stoetman