#173: Verdeeldheid en eensgezindheid: het ene Oekraïense dorp is het andere niet

BNR Perestrojkast5 mei 20231 uur 9 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

In het ene Oekraïense dorp heerst verdeeldheid en in het andere Oekraïense dorp heerst eensgezindheid. In Komar, in de oostelijke Donetsk-regio, stonden bewoners verheugd op de Russen te wachten toen vorig jaar de oorlog begon. Ze kwamen niet. De pro-Oekraïners in het dorp konden opgelucht ademhalen.

In Kysjtsjentsi, in de centraal gelegen Tsjerkasy-regio, is geen twijfel aan welke kant de dorpsbewoners staan. Ze steunen de Oekraïense krijgsmacht en rouwen om hun zonen die omkomen aan het front. 

Geert Jan bezocht tijdens zijn Oekraïne-reis afgelopen maart Kysjtsjentsi, op ruim 700 kilometer van het oostfront. Floris was in april in Komar, op twintig kilometer van het oostfront. Wat is de impact van de oorlog in deze twee dorpen? Waarom is Komar zo verdeeld en waarom is Kysjtsjentsi dan wél zo uitgesproken pro-Oekraïens.? 

Te gast is Clingendael-onderzoeker Julia Soldatiuk, geboren in Oekraïne. Zij kent de Oekraïense dorpen als geen ander en geeft ook de nodige nuanceringen om te voorkomen dat journalisten te snel een zwart-witbeeld neerzetten. En ook Julia is net terug van een reis naar Oekraïne en deelt haar laatste inzichten met ons.

En Joost bewijst opnieuw zijn veelzijdigheid en komt met een toepasselijke mop.  

Shownotes:

New York, New York 1

New York, New York 2

Novgorodske, New York

Irpin, Hostomel, Boetsja

Hosts:

Geert Jan Hahn

Floris Akkerman

Dorpskenner:

Julia Soldatiuk

Alleskunner:

Joost Bosman