#178: We moeten praten over Moldavië en een kleine ode brengen aan Bachmoet

BNR Perestrojkast29 mei 20231 uur 19 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Alsof je voor het eerst het Eurovisie Songfestival én het EK Voetbal mag organiseren. Tegelijkertijd. Zo moet de aankomende Europese top in Moldavië voelen voor het gastland. Spannend, maar toch ook fijn. Maar wie zijn nou eigenlijk 'de Moldaviërs' die 46 andere Europese leiders mogen verwelkomen tijdens de Europese Politieke Gemeenschap in een wijnkasteel bij Bulboaca? 

Een zoektocht naar Moldavische identiteit staat centraal in deze podcastaflevering. De inbreng komt van Michiel Driebergen, die al jarenlang Moldavië bezoekt voor steengoede reportages. In de BNR-studio in Amsterdam praat hij met Geert Jan over de 'gewone' Moldaviër. Waarbij je jezelf constant de vraag stelt: gaat dit nou over de pro-Europese Moldaviër, de pro-Roemeense Moldaviër, de Gagaoeziër, de pro-Russische Transnistriër?

Ook voormalig premier Natalia Gavrilița kreeg van Geert Jan de vraag 'wat is nou Moldavisch' toen zij onlangs Nederland bezocht. Tot drie maanden terug was Gavrilița nog het hoofd van de pro-Europese Moldavische regering, die dan volgens haar na pro-Russische destabilisatiepogingen weer zijn biezen kon pakken. Hoe kijkt zij naar de identiteitsvraag? Het hele interview met Gavrilița, ook over de Europese Politieke Gemeenschap-top, hoor je in aflevering #179. Evenals een kleine samenvatting in BNR De Wereld.

Daarnaast een kijktip: misschien dat de prijswinnende documentaire Moldova in the Dark van Mirosława van der Boom al wat helderheid verschaft.


Het is niet zo dat de vaste luisteraar van de Perestrojkast onbekend is met Moldavië. Zo zat vriend van de show Michiel Driebergen er bovenop toen de pro-Europese Maia Sandu presidente werd van Moldavië - en dat nog steeds is. Die aflevering terugluisteren - live vanuit Chisinau - kan hier (#76).  Een kleine voorbeschouwing op die verkiezingen bespraken we hier (#73).

Vorig jaar was er nog een mijlpaal voor Moldavië, toen het land een EU-kandidaatlidmaatschapstatus verwierf. Ook dat was vrij vers van de pers voor de luisteraars van de Perestrojkast, want onderzoekers Wouter Zweers en Bob Deen kwamen net terug uit Chisinau om de 'Wind-of-Change-euforie' te beschrijven. Terugluisteren kan hier (#133)

Goed nieuws kwam er voor Moldavië onlangs vanuit Brussel, omdat de eerste gezamenlijke gasinkoop van gas volgens de Europese Commissie een succes was - en ook Moldavië daarvan mee profiteert. Belangrijk, in zijn zoektocht naar een betaalbaar alternatief voor de ontkoppeling van Rusland. Daar lees je hier meer over.

En dan is daar nog de oorlog in Oekraïne. Gevolg: honderdduizenden vluchtelingen die ook in Moldavië terechtkwamen. Migratie-onderzoeker Gerald Knaus vertelde in de Perestrojkast hoe een luchtbrug aan de Commissie was voorgesteld, maar niet werd overgenomen. Terugluisteren kan hier (#143).

Voor wie houdt van voetbal + politiek + oligarchie is daar nog als laatste terugluistertip een Perestrojkast-aflevering over FC Sheriff Tiraspol, die merkwaardige club uit Transnistrië (het door Rusland illegaal bezette deel van Moldavië) die zo nu en dan zichzelf in Europa op de kaart zet. Terugluisteren kan hier (#103)


En dan nog Bachmoet. De stad die inmiddels volledig in handen lijkt te zijn van Rusland. Michiel is er de afgelopen 10 jaar veel geweest. Ook Joost Bosman bezocht Bachmoet meerdere keren, waaronder één keer met Geert Jan. Samen beginnen ze deze Perestrojkast-aflevering dan ook met hun gedachten aan Bachmoet, onder meer naar aanleiding van de kleine reconstructie die Michiel maakte voor Dagblad Trouw. 

Uiteraard hoor je Joost aan het einde van deze aflevering ook weer, maar dan met een mop. 

Hosts:

Geert Jan Hahn

Vriend van de Show I:

Michiel Driebergen

Vriend van de Show II:

Joost Bosman

Vriend van Bruce Springsteen:

Floris Akkerman


Mede mogelijk gemaakt door