
Petrolheads
Vanuit Petrolheads H.Q. bespreken Bas van Werven en Carlo Brantsen op geheel eigen wijze het autonieuws, zolang dat maar niet al te groen en salonfähig is.
Vanuit Petrolheads H.Q. bespreken Bas van Werven en Carlo Brantsen op geheel eigen wijze het autonieuws, zolang dat maar niet al te groen en salonfähig is.
Het kan niet misgaan als het nummer van de podcast, 234, overeenkomt met de landencode van Nigeria. Zeker als er ook nog véél te vertellen is. Zoals over het ‘eigen’ wagenpark, als er een verkoopspotje voor de Courtesy Car blijkt te zijn gemaakt (oren afdekken!), als Mercedes met submerk Mythos de Ferrari/Rolex-toer opgaat, als Lancia zijn eigen ruiten ingooit én er een autoherinnering over een Volvo Amazon is ingestuurd.
Vooral om het gapende gat tussen de vrijdaguitzendingen van BNR Autoshow met Meindert en Wouter een beetje ordentelijk op te vullen, maken Bas en Carlo met steun van machinist Arthur hun onvolprezen Petrolheads-podcast.
Podcast 232 staat weer bol van keiharde nieuwsitems en bijdragen van achtereenvolgens komjoenittielid Robert Versteeg, de Machinist én Mike Kaandorp (herinnering).
Bas is weer terug, deze podcast 231, en dus geven de mannen volgas: ze behandelen deze week de marketingvondsten Alpine en Porsche 911 Sport Classic.
Het mogen dan koningsgezinde onderdanen zijn, de Machinist en Carlo gaan op Koningsdag 2022 gewoon los met hun 230-ste Petrolheads. Een week zonder hun podcast is immers geen optie, ook niet nu Bas weer met stemproblemen kampt.
In hun 229-ste podcast gaan Bas en Carlo uitgebreid in op het nut van de APK, de winstgevendheid van autofabrikanten, de binnenkort strengere eisen voor diesels, ministers in hybrides, de 130 km/h-discussie om Putin op de knieën te krijgen en vreemde verkeersregels in het buitenland.
Terug in de Amsterdamse BNR-studio, dus zonder geblaat en geblaf, zorgen gewaardeerd invaller Henri Stolwijk (dank!), Carlo en de Machinist voor een mooie potpourri aan autonieuws.
Ondanks een ziekzwakmisselijke Bas zetten de Petrolheads in hun 227-ste podcast vanuit een zeer rumoerige studio Eck en Wiel (inclusief schapengeblaat), hun beste beentje voor.
Een podcast met inhoud, deze 226-ste BNR Petrolheads. Dankzij de vindingrijke marketingafdeling van Porsche (empowerment!) en een artikel vol nostalgie van Hagerty houdt zelfs de Machinist zich redelijk koest.
Podcast 225 schuwt geen onderwerp: van Antonov’s tot incontinentieluiers, van verdwaalde bejaarden tot de nieuwe BMW 7 Serie, van lánge levertijden tot garantie op (Lexus-) accu’s, werkelijk álles komt voorbij.
Podcast 224 kenmerkt zich door twéé autoherinneringen, de jarige Gijs van Lennep, juichverhalen over de eigen auto’s van de presentatoren, een opmerkelijk stille (want óók jarige) machinist en diepgravende verhandelingen over Alpina, kilometervergoedingen, Hispano-Suiza, de Mazda CX-60 en het steeds kleinere prijsverschil tussen diesel en benzine. Dat en meer, geniet!
Wegens een ongestelde Bas komt podcast 223 deze keer uit Studio Eck en Wiel, met de Machinist op afstand. Als dat maar goed gaat…
Naast alle perikelen met hun eigen auto’s behandelen Bas en Carlo in podcast 222 (symbool van liefde en hoop!) de nieuwe boetes, de nu al gemankeerde invoering van ISA, al dan niet goede autowasstraten en vakbondgedoe bij Stellantis. Oh en Conny Van den Bos zal zich in haar graf omdraaien als zij de nieuwe jingle der machinist hoort. Veel plezier.
Waarom er, anders dan Randstedelingen denken, alleen maar méér auto’s komen: het is maar een van de onderwerpen in podcast 221. Verder bespreken Bas en Carlo de scheepsramp nabij de Azoren, misstanden in zowel België als Duitsland, de komst van de Maserati Grecale en de pech voor Spyker omdat sponsor Boris Rotenberg ineens onder Brits vuur ligt. De (Volvo-)herinnering komt van Mark van Bezel. Oh en let op de briljante jingle waarmee de Machinist ook uw hart zal veroveren!
Oke, de machinist is in podcast 220 terug, maar verder is de inhoud best aardig. Zo passeren stoute Duitse automobilisten, super-Aston Martins, de nummerbordenhandel, grote Franse berlines en Jaguars XJ220 de revue. Plus een autoherinnering van Maarten Eevers over zijn eerste auto: een Golf II.