Het einde van het liberale tijdperk

Project Binnenhof8 mrt 201934 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

| Podcast: Project Binnenhof

'Wij zijn die markt. Wij bepalen hoe die markt werkt. En ik denk dat we dat met zijn allen opnieuw zijn gaan beseffen', zegt Eppo Bruins van de ChristenUnie, die halverwege de podcast-opname komt binnenrennen. Volgens hem liggen er allerlei mogelijkheden klaar op het ministerie van Economische Zaken.

Bijvoorbeeld: geef loyale aandeelhouders meer stemrecht. Bruins: 'We weten dat de Fransen in Air France-KLM twee keer zo veel stemrecht hebben met evenveel aandelen als de Nederlanders. Want hoe langer je aandelen hebt in Frankrijk, hoe langer je laat zien dat je loyaal bent, hoe meer stemrecht je krijgt. Zoiets zou je in Nederland ook kunnen invoeren. De ChristenUnie zou zoiets wel zien zitten.'

Ook D66-denker Coen Brummer, directeur van het wetenschappelijk bureau van D66, ziet een nieuwe liberale koers in Nederland. 'Doordat er maatschappelijke veranderingen zijn, Trump, de Brexit, de positie van zzp'ers en flexwerker, er is natuurlijk wel wat gaande.' En volgens PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk 'is uiteindelijk iedereen een sociaal democraat'.