Hoon en onbegrip over FvD

Project Binnenhof22 mrt 201936 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Bij veel gevestigde partijen hoort Bakker hoon over FvD. Argumenten als: Forum heeft geen provinciaal programma. Maar dat is volgens hem 'zo Binnenhofs' gedacht. 'Partijen zullen snel geconfronteerd worden met de harde werkelijkheid. Wetsvoorstellen zullen sneuvelen in de Eerste Kamer.'

De regering van Rutte is kwetsbaarder dan ooit, na de verkiezingsnederlaag van 20 maart. Zonder meerderheid in de Eerste Kamer, liggen vele gevaren op de loer. Zoals een harde brexit, zegt Bakker in Project Binnenhof.

| Podcast: Project Binnenhof

Ook het klimaatakkoord en de begroting van 2020 kunnen roet in het eten gooien. Bakker heeft weinig vertrouwen in regeren met wisselende meerderheden, zoals met Forum voor Democratie, GroenLinks of PvdA.

Intussen houdt de coalitie elkaar goed vast. 'Ze zorgen dat meerderheid op tijd in de bankjes zit om de hand op te steken.' Maar Bakker vraagt zich af hoe groot de wil is om de eindstreep te halen. 'Ik denk dat het heel moeilijk wordt. Naarmate verkiezingen dichterbij komen neemt de zenuwachtigheid toe. De electorale krachten die eraan trekken zijn wel heel groot.

'Als in de peilingen dat VVD en CDA verder leeglopen, hoe gaat dat dan verder? Ze zullen de rechterflank goed in de gaten moeten houden. Als D66 en de ChristenUnie te hard naar links willen opstomen, dan weten ze dat ze verzet krijgen van VVD en CDA. Daar moeten ze uit zien te komen. Daar zit een groot probleem.'