Rutte stikt niet in stikstof

Project Binnenhof18 okt '19 06:0020 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Met het herfstreces voor de deur duikt Project Binnenhof de wandelgangen van de SGP in. We glippen langs de kamer van de persvoorlichter, passeren gezamenlijk lunchende SGP'ers, recht op ons doel af. In het achterkamertje, waar alle achterkamertjes op het Binnenhof naar zijn vernoemd, wacht het langst zittende Tweede Kamerlid, SGP-leider Kees van der Staaij, ons op.

Veestapel halveren

Nu D66 het kabinet aanspoort om de veestapel te halveren en stervenshulp bij 'voltooid leven' mogelijk te maken, roept dat herinneringen op. In 2001 diende de SGP een motie van wantrouwen in tegen Paars II. Dit kabinet mocht 'opkrassen' wegens de liberalisering van euthanasie en de verplichte veeruiming tijdens de MKZ-crisis. Maar of coalitiepartijen CDA en ChristenUnie het ook zo bont zullen maken?

Uitleveren

Van der Staaij denkt niet dat het kabinet zich aan één partij gaat uitleveren. Op klimaat buigen ze naar links, op migratie buigen ze naar rechts. Over VVD'ers die in de wandelgangen klagen dat hun partij steeds aan het kortste eind trekt, zegt de SGP-leider: 'Als er weer een beetje gemopper is, dan kan je dat bij de eerst volgende lastige onderwerpen weer mooi op tafel leggen. Dan zeg je: ik moet wel een beetje comfort krijgen.'