Rutte nog lang niet klaar met Hawija

Project Binnenhof29 nov 201934 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Laurens Boven en Sophie van Leeuwen ondervragen in BNR’s politieke podcast Project Binnenhof Bert Bakker (D66), die onderzoek deed naar de val van Srebrenica, en SP-buitenlandwoordvoerder Sadet Karabulut hierover onder ede in de enquêtezaal van de Tweede Kamer.

Bakker weet niet waar de informatie over de 70 burgerdoden is blijven steken. Op het ministerie van Defensie of in het Torentje: elk scenario is even erg. In het verleden trok de minister-president de regie over zulke missies strakker naar zich toe. Kennelijk is dat gebruik verloren gegaan.

Lees ook: Nabestaanden bombardement Hawija willen schadeclaim tegen Nederland

Image

Niet op de hoogte

Karabulut sluit geen scenario uit, maar kan zich niet voorstellen dat minister-president Mark Rutte niet op de hoogte was van de burgerslachtoffers. Mede daarom wil ze een parlementaire ondervraging naar geheime missies, zoals deze oorlog tegen Islamitische Staat.

Verder besloot de Tweede Kamer deze week op initiatief van de SGP’er Roelof Bisschop dat ‘hun’ Oude Zaal weer in oorspronkelijke staat zal worden hersteld. Kees blikt daarom met BNR-columnist Jaap Jansen terug naar de geur van wilde beesten en sigarenrook die in deze zaal hing.

| Podcast: Project Binnenhof