Sigrid Kaag Fluisteraar van het Jaar 2019

Newsroom Den Haag16 dec 201926 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Van links naar rechts: Laurens Boven, Sigrid Kaag en Sophie van Leeuwen.
Van links naar rechts: Laurens Boven, Sigrid Kaag en Sophie van Leeuwen. (Mette Rijnbende)

Kaag beheerst als diplomaat de kunst van het fluisteren als geen ander. Niemand weet meer wie de belangrijkste minister op Buitenlandse Zaken is. Vaak lijkt niet VVD-minister Stef Blok maar Sigrid Kaag aan de knoppen te zitten op hun ministerie, fluisteren Kaag-watchers in de Haagse wandelgangen.

BNR’s Project Binnenhof

In 2019 ging BNR's politieke podcast Project Binnenhof op zoek naar de macht op het Binnenhof. Deze zoektocht leverde meer dan dertig podcasts en bijna vijftig fluisteraars op. Met als resultaat: de Fluisteraar van het Jaar 2019.

Luister ook | Wie is Fluisteraar van het Jaar?

Andere genomineerden zijn Kim Putters, de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), vanwege zijn invloedrijke spin over de middenklasse, maar ook pensioenakkoord-fluisteraar PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. VVD-er Malik Azmani werd een machtig man in Brussel en D66-klimaatdrammer Rob Jetten trok dit jaar binnen de coalitie aan het langste eind.

Luister ook | Minister Kaag laat impact importheffingen VS-EU uitzoeken

Nacht van de Macht

Politiek verslaggevers Laurens Boven en Sophie van Leeuwen debatteerden tijdens de Nacht van de Macht met drie Binnenhof-watchers: Gerard van der Wulp, Wilco Boom en Jaap Jansen. Van der Wulp was in het verleden onder meer hoofdredacteur van de NOS, woordvoerder van ex-CDA-leider Ruud Lubbers en directeur-generaal bij de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Boom is voorzitter van de raad van toezicht van Nieuwspoort en politiek verslaggever van de NOS. Jaap Jansen is als columnist verbonden aan BNR en is maker van de politieke podcast Betrouwbare Bronnen.

Luister ook | Nederlandse export loopt terug

Project Binnenhof is elke vrijdag te luisteren in je podcast-app. Klik hier.