
BNR Questcast
Op zoek naar wetenschappelijke antwoorden op intrigerende vragen. Met Robin Rotman (BNR) en Frank Beijen (Quest).
Op zoek naar wetenschappelijke antwoorden op intrigerende vragen. Met Robin Rotman (BNR) en Frank Beijen (Quest).
Robin en Frank zijn erg gelukkig met hun tweewekelijkse podcast. Logisch! Maar gelukkig zijn, worden en blijven is helemaal niet zo logisch en vanzelfsprekend… Hoe doe je dat eigenlijk, gelukkig worden?
Groter als... Ik loopt, hij loopt, wij loopt... Hun hebben... Is het fout? Is het Nederlands een moeilijke taal? Kan het anders? Kunnen we de Nederlandse taal makkelijker maken?
Wat willen we uiteindelijk bereiken met de steeds verder gaande technologisering en mensverbetering? Werken we toe naar onsterfelijkheid?
Hebben we straks allemaal een robot die ons snapt, die terugpraat en die ons helpt in ons dagelijks leven? Robin en Frank zijn op bezoek in het Designlab van de U Twente en praten met hoogleraar sociale robotica Vanessa Evers.
Robin en Frank proberen in deze aflevering een lastige knoop in de gezondheidsethiek te ontrafelen: Moeten mensen met ongezonde leefstijl zelf voor de kosten opdraaien?
Robin en Frank Beijen zijn in ieder geval met z’n tweeën in het heelal. Maar in deze aflevering gaan ze op zoek gaan naar het antwoord op de vraag of er ook nog ander leven te vinden is.
Robin Rotman en Frank Beijen van Quest onderzoeken of we steeds grotere hufters worden. Denk aan voordringen, jongeren die je een middelvinger geven, grote monden en afzeiken op sociale media. En als je er wat van zegt, kan je een grote waffel krijgen.
Iedereen kent mensen die de strijd tegen kanker hebben verloren. Tegelijk kennen we ook allemaal de hoopvolle verhalen van mensen die kanker hebben overleefd. Hoe ziet de toekomst eruit? Zullen we straks niet meer sterven aan kanker?
De gast van Robin en Frank Beijen werkt aan een camera die je aan je brein kan koppelen. En als dat straks goed werkt, kunnen we ons brein in de toekomst dan ook aan een computer koppelen om vervolgens de inhoud te uploaden?
Robin Rotman en Frank Beijen duiken in de psychologie van het eten. Iedereen weet dat diëten vaak best helpt met afvallen, maar dat de kilo’s net zo snel weer terug kunnen komen. Hebben dikke mensen meer aan een psycholoog dan aan een diëtist?
Een duik in de wereld van de moordenaars. Word je als moordenaar geboren? Of worden de meeste moordenaars min of meer door de omstandigheden tot moord gedwongen? Is ieder mens in staat om te moorden?
Vrouwen kunnen niet inparkeren, mannen stappen vaker beschonken achter het stuur, vrouwen durven niet in te halen, mannen zijn vaker betrokken bij ongelukken… Vooroordelen genoeg over mannen en vrouwen achter het stuur. Maar wie rijdt er beter?
Computers kunnen een Beatlesliedje en een nieuw stuk van Bach componeren. Hoe creatief kunnen algoritmes worden, vragen Robin en Frank zich af. Kunnen computers creatiever worden de mens? Zijn de hitmakers van de toekomst een algoritme?
Dankzij sleutelen aan ons dna kunnen we erfelijke ziektes en sommige kankersoorten uitbannen. En dat is nog maar het begin! Maar als we zo veel controle krijgen over ons dna, gaan we dan ook onze baby’s designen? Hoe ver kunnen en willen we gaan?
Zolang boeven in de cel zitten, zijn ze ongevaarlijk. Dat ziet iedereen. Maar de helft gaat binnen twee jaar na hun vrijlating alweer de fout in. Zijn celstraffen eigenlijk wel effectief? Moeten we inzetten op behandelen in plaats van vastzetten?