#Spitsbrekers: 'Stop met kilometervergoeding auto'

Spitsbrekers4 jul 201927 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

In een interview met Spitsbrekers stelt Van Geenhuizen, werkzaam bij Arcadis als Global Sustainable Solutions Leader, de kilometervergoeding ter discussie. De 19 cent per kilometer is voor veel werknemers te aanlokkelijk, waardoor ze de auto niet laten staan. 'Vanuit de psychologie van gedragsverandering kunnen en moeten we veel meer doen en dat moeten we ook echt in de fiscale regelingen doorvoeren. Het goede gedrag moet je belonen en het slechte juist wat meer straffen.'

Maar hoe? 'Bijvoorbeeld door alleen nog maar een woon-werkvergoeding aan medewerkers te geven als ze met het Openbaar Vervoer of de fiets komen. Met de auto doen we gewoon niet meer, collectief. Op het moment dat wij dat soort regelingen doorvoeren, gaan werkgevers anders nadenken over de mobiliteit van hun medewerkers', zegt Van Geenhuizen.

Klimaatakkoord

Het kabinet spreekt in het Klimaatakkoord de ambitie uit om het aantal zakelijk gereden autokilometers in 2030 met 8 miljard te verminderen. De coalitie Anders Reizen krijgt een belangrijke rol bij het uitvoeren van het plan. Het doel is dat meer bedrijven zich gaan aansluiten bij Anders Reizen. De organisatie moet volgend jaar van 50 naar 80 bedrijven groeien en uiteindelijk in 2030 naar 500.

Luister het hele interview met Niels van Geenhuizen terug:

Het Nieuwe Normaal. De tien maatregelen van de coalitie Anders Reizen
Het Nieuwe Normaal. De tien maatregelen van de coalitie Anders Reizen (Klimaatakkoord)

Mede mogelijk gemaakt door