#Spitsbrekers: Hoe Leiden uitgroeide tot file hotspot van Nederland
De (snel)wegen rondom Leiden slibben dicht. De stad voert de ANWB file top tien aan. Is Leiden de meest onbereikbare stad van Nederland? Spitsbrekers zocht het uit.
'De cijfers liegen niet', zegt projectleider Noud Broekhof. Leiden staat bovenaan de ANWB file top tien, zowel bij de snelwegen als bij de N-wegen:
Wat is er aan de hand?
Uit gesprekken met de gemeente, provincie, het ministerie van IenW en Rijkswaterstaat blijkt dat er vier oorzaken zijn voor het fileleed in en rond Leiden:
Drukte
Volgens Rijkswaterstaat is de route Amsterdam-Den Haag de drukste weg van Nederland geworden. Dat komt vooral door woon-werkverkeer.
De flessenhals
Een grote ergernis van veel automobilisten is 'de flessenhals'. De A4 bij Leiden gaat naar twee rijbanen en dat zorgt voor het nodige fileleed.
N206
De N206, de provinciale weg die door Leiden gaat, is een tweebaansweg (zonder vluchtstrook). Als er iets misgaat, zijn de gevolgen groot.
Lammerschansbrug
Deze brug staat meerdere keren per dag open, zelfs in de spits. Dit zorgt voor files.
Wat gaat er veranderen?
Volgens de partijen die Spitsbrekers heeft gesproken, gaat er de komende jaren het nodige veranderen. De flessenhals zal verdwijnen. Er komt een extra rijstrook bij tussen knooppunt Burgerveen en Den Haag, maar per wanneer is nog onduidelijk.
Verder moet de aanleg van de RijnlandRoute Leiden en omgeving op termijn ontlasten. Er komt onder meer een nieuwe verbindingsroute tussen de A4 en A44, de N434. Dat wordt een vierbaansweg (inclusief tunnel). Maar de RijnlandRoute is pas in 2022 klaar. Voorlopig zal Leiden nog file hotspot blijven.

Spitsbrekers
In Spitsbrekers gaan we op zoek naar slimme, inspirerende initiatieven van bedrijven die de files omzeilen. De bedrijven met de beste ideeën hoor je wekelijks op BNR en je leest erover op www.spitsbrekers.nl.