#Spitsbrekers: Reserveer de snelweg, maar vol is vol

Spitsbrekers6 feb 20205 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het fileplan komt voort uit frustratie. Van der Harst is namelijk ervaringsdeskundige als het gaat om files. 'Het is ontstaan uit logisch denken', zegt hij. 'Het probleem is dat we te veel auto's hebben op te weinig ruimte. De capaciteit is eindig, maar de vraag zal nog wel even doorgroeien.'

Het reserveren van de weg waar je gebruik van wilt maken: is dat de oplossing voor het fileprobleem?
Het reserveren van de weg waar je gebruik van wilt maken: is dat de oplossing voor het fileprobleem? ( ANP)

Reserveren

Om dat op te lossen heeft Van der Harst een reserveringssysteem bedacht. Wil je gebruikmaken van de snelweg, dan moet je dat vier tot vijf weken van tevoren reserveren via een app. 'Maar niet alle capaciteit wordt verkocht. Op een gegeven moment stopt de verkoop, tot een half uur van tevoren dan wordt de laatste capaciteit alsnog vrijgegeven.' Hoe later je reserveert, hoe duurder het wordt. En net als bij het boeken van een hotel of restaurant geldt ook hier: vol is vol.

LEES OOK | Forens: meer asfalt en rekeningrijden géén oplossing fileprobleem

Oplossing?

Is dit de oplossing voor het fileprobleem? Van der Harst denkt van wel. Projectleider Noud Broekhof van Spitsbrekers vindt het een lastig uitvoerbaar plan, maar is wel blij met het idee. 'Er is al zo veel geprobeerd in strijd tegen de files. Af en toe is het goed om out of the box te denken.' Spitsbrekers zoekt meer van dit soort ideeën. Heb jij de oplossing voor het fileprobleem? Stuur een mail naar spitsbrekers@bnr.nl en wie weet wordt het behandeld in de rubriek.


Mede mogelijk gemaakt door