We reizen vaker van huis naar werk

Spitsbrekers19 feb 20209 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Drukte tijdens de ochtendspits
Drukte tijdens de ochtendspits (ANP / Koen van Weel)

Dat het pendelen zo'n hoge vlucht heeft genomen heeft diverse oorzaken, zegt Jan Ritsema van Eck van het Planbureau voor de Leefomgeving. Meer mensen hebben een auto en vinden het geen probleem een baan verder weg te nemen. Er wordt meer thuisgewerkt, waardoor mensen verder van hun werk wonen. Maar als ze dan toch naar hun werk moeten afreizen, leggen ze meer kilometers af. Er zijn meer tweeverdieners, van wie zeker één vaak een baan in een andere stad heeft.

Luister ook | Werkverkenners: Forensen

Hoogopgeleiden

Als laatste oorzaak, een bekend probleem: de woningmarkt hapert. Er zijn moeilijk betaalbare woningen in de grote stad waar je werkt.Dat hoogopgeleiden verder reizen komt doordat die gespecialiseerd werk hebben dat niet in het hele land te vinden is. Laagopgeleiden vinden vaker werk in hun eigen stad of dorp. Daarnaast hebben hoogopgeleiden een hogere reiskostenvergoeding én een hoger inkomen om de reiskosten te betalen.

Luister ook | Forens: meer asfalt en rekeningrijden géén oplossing voor het fileprobleem

Forensen heeft dus een economisch voordeel, maar ook nadelen. Zoals files en vervuiling. Ritsema van Eck neemt het woord stimuleren niet in de mond, maar heeft het over het ondersteunen van het pendelen. Zoals meer woningen bouwen en betere aansluiting tussen knooppunten, bijvoorbeeld woningen bij een metrostation.

Fietsbrug

Werk en wonen moet beter op elkaar aansluiten, vindt Jos Hollestelle, mobiliteitsexpert en partner bij Syndemso&Morgen, een adviesbureau op het gebied van mobiliteit. Hij noemt als voorbeeld de fietsbrug. Maar ook: zoek medewerkers lokaal. Hollestelle denkt door de inzet van pendelbusjes de mogelijkheden voor laagopgeleiden te vergroten, naar de haven van Rotterdam of de bloemenveiling in Aalsmeer. Hij verwacht dat die trend doorzet, omdat woningen in steden onbetaalbaar worden.


Mede mogelijk gemaakt door