Spitsbrekers | Het fileprobleem is even geen probleem meer

Spitsbrekers2 apr 20204 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het adviesbureau bekeek de impact van de coronamaatregelen op de verkeersdrukte in Nederland. Daarbij valt op dat de persconferenties van premier Rutte grote impact hebben. Donderdag 12 maart riep Rutte op om zoveel mogelijk thuis te werken. 'De dag nadat Rutte dat zei, zagen we 20 procent minder verkeer op de autosnelwegen en was er eigenlijk geen sprake meer van file', zegt Marco de Baat van Goudappel Coffeng.

(Tekst gaat door onder de afbeelding)

(Goudappel Coffeng)

Gedaald

Sindsdien is dankzij het thuiswerken de verkeersdrukte steeds verder gedaald. De cijfers liegen niet. 'Op de snelwegen zien we in het weekend tot wel 65% minder verkeer. Op werkdagen is het ongeveer 50%, een halvering. 99% van de files is weg', zegt De Baat. Aan de hand van deze gegevens concludeert hij dat met 1% minder verkeer de filedruk met 3% afneemt. 'Met 20% minder verkeer kun je de doorstroming op wegen behoorlijk verbeteren.'

Fileprobleem

Door de coronamaatregelen is het fileprobleem (voor even) geen probleem meer, maar kunnen we dat ook na de crisis vasthouden? Het antwoord op die vraag is momenteel lastig te geven. Bedrijven spelen volgens De Baat een belangrijke rol om ook in de toekomst het thuiswerken te ondersteunen.


Mede mogelijk gemaakt door