Spitsbrekers | Infrastructuur versneld aanpakken of niet?

Spitsbrekers9 apr 20205 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Onder meer VNO-NCW, de BOVAG en Bouwend Nederland pleiten voor het naar voren halen van infrastructuurprojecten. De werkzaamheden zorgen dan voor minder hinder en zo kan de bouw aan het werk blijven tijdens de coronacrisis. Een woordvoerder van Bouwend Nederland zegt tegen Spitsbrekers dat er inmiddels een lijst is opgesteld met wegenbouwprojecten die eerder kunnen worden uitgevoerd. Het is niet duidelijk welke projecten dat precies zijn.

Image
(ANP)

Te vroeg

VU-hoogleraar Carl Koopmans, gespecialiseerd in kosten-batenanalyses, begrijpt de oproep van de belangenclubs maar hij vindt het te vroeg. 'Het is heel onzeker wat er tijdens de crisis gebeurt, hoe lang die duurt en ook wat er daarna gebeurt. Kortom: we weten het allemaal nog niet en het is eigenlijk nog te vroeg om hier wat zinnigs over te zeggen', zegt hij.

Lastig

Bovendien denkt Koopmans dat het lastig wordt om infrastructuurprojecten naar voren te halen. 'Die investeringen kennen vaak een ingewikkelde planning, waarbij allerlei dingen van elkaar afhankelijk zijn. Het is al lastig genoeg om die planning op tijd te volgen. Je ziet in de praktijk dat projecten eerder vertraagd worden uitgevoerd dan op tijd. Het vervroegen is dan al helemaal een lastige kwestie.'


Mede mogelijk gemaakt door