Spitsbrekers | Zo houd je mensen uit het OV

Spitsbrekers7 mei 20206 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Vanaf 1 juni gaat het openbaar vervoer weer meer rijden. De bezetting mag dan maximaal 40 procent van de totale capaciteit bedragen. 'Gedurende grote delen van de dag zal dat niet voor problemen zorgen', denkt Bert van Wee, hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft. 'Maar op een aantal trajecten, met name in de Randstad tussen de grote steden, is die 40 procent veel te weinig en zul je wel degelijk iets moeten doen.'

Image
( ANP)

Ontlasten

Niks doen is geen optie, vindt Van Wee. Want anders wordt het te druk in het openbaar vervoer, waardoor de kans op besmetting door het coronavirus weer verder zal toenemen. Volgens de hoogleraar zijn er daarom verschillende manieren om het OV de komende tijd te ontlasten. Bijvoorbeeld door de prijzen in de spits tijdelijk te verhogen of door de overheid te laten bepalen wie wel en wie er niet mag reizen.

Ook het spreiden van reizigers wordt belangrijker. 'Wat je zult zien, is dat er eerder een verschuiving van spits naar dal in beeld gaat komen', zegt Van Wee, die binnenkort onderzoek gaat doen naar welke opties er zijn om reizen weer mogelijk te maken in de anderhalve meter-samenleving.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Luister dan de corona-editie van de Breek de Spits-podcast in de BNR-app, Apple podcast en Spotify.


Mede mogelijk gemaakt door