Spitsbrekers | Thuiswerken moet blijven

Spitsbrekers14 mei 20205 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur wil voorkomen dat Nederlanders de komende periode, als de coronamaatregelen verder afgebouwd worden, weer massaal in de auto stappen. Ze ziet thuiswerken als een uitstekend alternatief, ook voor de lange termijn, en probeert het bedrijfsleven daarvan te overtuigen. Welke afspraken ze precies wil maken, is nog onduidelijk. Werkgeversorganisaties reageren in ieder geval positief op haar voorstel.

Beluister ook | Thuiswerkers komen tot rust

Moreel appèl

Kan de overheid bedrijven verplichten tot meer thuiswerken? Volgens Yoeri Schenau van Coalitie Anders Reizen, een organisatie waarbij 56 grote bedrijven met 450.000 medewerkers zijn aangesloten, is dat in eerste instantie niet de bedoeling. Hij spreekt eerder van een moreel appèl. 'Dat zou de eerste stap moeten zijn. Mocht dat nou niet werken, dan kun je altijd nog opschalen naar een strengere normering', zegt hij.

Beluister ook | Zo houd je mensen uit het OV

Capaciteit

Of er nou wel of geen afspraken gemaakt worden, de kans bestaat dat een groot deel van de werknemers nog een lange periode zal moeten thuiswerken vanwege de anderhalve meter-samenleving. 'Kantoren hebben een beperkte capaciteit', zegt Schenau. 'Veel kantoren kunnen maar 20 tot 30 procent van de capaciteit gebruiken. Wat je niet wilt, is dat er een hele rij met wachtende om negen uur voor de deur staat om het kantoor binnen te komen.'

Wil je meer weten over dit onderwerp? Luister dan de corona-editie van de Breek de Spits-podcast in de BNR-app, Apple podcast en Spotify.


Mede mogelijk gemaakt door