Spitsbrekers | Auto's te dominant geworden

Spitsbrekers28 mei 20206 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(ANP)

Het boek verscheen deze week en is geschreven door Marco te Brömmelstroet, hoogleraar Urban Mobility Futures aan de UvA, en journalist Thalia Verkade. Ze laten zien hoe de auto het straatbeeld gevormd heeft en in welke mate ons dat beperkt. 'De manier waarop wij naar mobiliteit kijken focust zich op de straat als een plek om zo snel mogelijk van A naar B te komen. Dat is decennia lang heel logisch geweest om op die manier naar de straat te kijken vanwege de opkomst van de auto, maar dat betekent dat we een heleboel andere elementen van wat een straat ook kan zijn niet goed in beeld hebben', zegt Te Brömmelstroet.

Maatschappelijk debat

Auto's zijn te dominant geworden in het straatbeeld. Dat moet volgens de schrijvers veranderen. Burgers moeten zich meer gaan bemoeien met het maatschappelijk debat. 'Op lokaal niveau zou je als bewoners van een straat veel meer inspraak moeten kunnen hebben over hoe een straat gebruikt wordt. En op landelijk niveau zou je verwachten dat politieke partijen zich veel meer profileren rondom mobiliteit als thema wat veel meer kanten heeft dan het oplossen van files.'

Gedepolitiseerd

Volgens Te Brömmelstroet is het debat over mobiliteit gedepolitiseerd. 'Het lijkt een technisch verhaal, waar je als partij nauwelijks wat van hoeft te vinden. Omdat mobiliteit zo belangrijk is in hoe het ons leven vormgeeft, denk ik dat we daar veel meer over moeten vinden. Dat hopen we met het boek duidelijk maken.' Hij erkent dat ook de coronacrisis voor het nodige besef zal zorgen. Het kan ook anders, bijvoorbeeld door meer ruimte te geven aan fietsers of mensen die willen wandelen.


Mede mogelijk gemaakt door