Spitsbrekers | Zo krijg je werknemers op de fiets

Spitsbrekers11 jun 20206 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De vraag naar fietsen neemt toe vanwege de coronacrisis. 'Het is een individueel vervoermiddel. De kans op besmetting is kleiner', zegt projectleider Noud Broekhof van Spitsbrekers. Bovendien is er veel minder plek in het openbaar vervoer, wat de fiets tot een interessant alternatief maakt. En dat kun je als werkgever op vier manieren stimuleren:

1) Voorzieningen

Zorg voor goede voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan een grote fietsenstalling (overdekt en beveiligd), douches, kleedruimtes en kluisjes.

2) Postcodecheck

Doe een postcodecheck. Wie woont waar en hoe ver is dat? Afstanden tot 7,5 kilometer zijn prima te doen met een gewone fiets. Woon-werkverkeer tot 15 kilometer met een e-bike. En afstanden van 25 kilometer of meer met een speed pedelec.

3) Vergoeding

Kijk naar de reiskostenvergoeding. Vergoed de zakelijke fietskilometers. 55 procent van de werkgevers biedt nog geen fietsvergoeding aan.

4) Fiets van de zaak

Sinds 1 januari geldt een nieuwe regeling voor de fiets van de zaak. Met de nieuwe regeling kun je, mits je werkgever alle kosten vergoedt, voor een paar euro per maand een fiets rijden. Luister een speciale Breek de Spits-podcast over de leasefiets.


Mede mogelijk gemaakt door