Spitsbrekers | Mobiliteitsalliantie vreest verkeerschaos

Spitsbrekers25 jun 20205 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Mobiliteitsalliantie, een samenwerkingsverband van 25 partijen in de mobiliteitsbranche, vindt het van cruciaal belang dat de vraag naar mobiliteit 'gecontroleerd' opgestart wordt. Het aanbod moet vervolgens zoveel mogelijk worden uitgebreid. 'Alleen op die manier kunnen problemen op de weg en in het openbaar vervoer worden voorkomen', staat in het rapport Hoe houden wij Nederland in beweging?

Beluister ook | Verkeersminister pakt door met thuiswerken

Opstarten

Nu allerlei sectoren weer opstarten komt de mobiliteit van mensen en goederen weer onder grote druk te staan. De verkeersintensiteit ligt bijna weer op het niveau van voor de crisis. 'Indien thuisblijfmaatregelen worden opgeheven en men het openbaar vervoer vermijdt, leidt dat in stedelijke gebieden tot een groei van 20-30% van het auto- en tweewielerverkeer.' Volgens het rapport zorgt dat voor een verergering van de huidige knelpunten, verstoring van vitale processen en onveilige situaties.

Beluister ook | Corona verandert mobiliteit in de stad

Document: Rapport 'Hoe houden wij Nederland in beweging?'

Investeren

Als het aan de Mobiliteitsalliantie ligt, investeert het kabinet juist nu in mobiliteit. 'We moeten voorkomen dat een volgend kabinet dezelfde fout maakt als in de vorige crisis, toen structureel werd bezuinigd op mobiliteit met grote achterstanden als gevolg.' Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen neemt het rapport later deze ochtend in ontvangst.


Mede mogelijk gemaakt door