Spitsbrekers | Kilometervergoeding ter discussie

Spitsbrekers2 jul 20205 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Document: Onderzoek 'Kansrijk mobiliteitsbeleid 2020'

De planbureaus keken naar de effecten van het mogelijk aanpassen van de onbelaste reiskostenvergoeding. Doorgaans geldt 19 cent per kilometer voor woon-werkverkeer en zakelijke ritten. Het volledig afschaffen van de vergoeding pakt goed uit voor de doorstroming van het verkeer. Het totale autogebruik daalt naar verwachting met bijna 2 procent (waarvan 7% woon-werkverkeer) met als resultaat: ruim 10 procent minder files.

Beluister ook | 'Stop met kilometervergoeding auto'

Negatief effect

Daarmee los je het fileprobleem dus op, maar het volledig afschaffen van de kilometervergoeding voor autogebruik heeft een negatief effect op de arbeidsmarkt. 'De bereikbaarheid van banen neemt naar verwachting met bijna 10,4% substantieel af. De kortere reistijden door minder files wegen gemiddeld voor een individu niet op tegen de hogere kosten voor het woon-werkverkeer', staat in het onderzoek.

Beluister ook | Planbureaus bepleiten gerichte prijsprikkel tegen files

Goed instrument

Het onderzoek van de planbureaus toont volgens projectleider Noud Broekhof van Spitsbrekers aan dat de kilometervergoeding een goed instrument is om het reisgedrag van mensen te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door het gebruik van de fiets meer te vergoeden. Nog altijd geeft meer dan de helft van de bedrijven helemaal geen fietsvergoeding aan medewerkers.

Beluister ook | Zo krijg je werknemers op de fiets

Stelling

Spitsbrekers vroeg aan BNR-volgers op Twitter of ze voor of tegen het afschaffen van de kilometervergoeding zijn:


Mede mogelijk gemaakt door