Spitsbrekers | Hoe het weer ons fietsgedrag bepaalt
Fietsen, e-bikes en speed pedelecs vliegen tijdens de coronacrisis de winkel uit. Toch is het nog maar de vraag of we hiermee de terugkeer van het fileprobleem dit najaar kunnen tegenhouden.
We zijn tijdens de coronacrisis meer gaan fietsen, maar houden we dat vol? De manager van de ANWB Verkeersinformatie waarschuwt: 'Het ergste scenario is herfst, wind en heel veel regen. Mensen die van plan waren te gaan fietsen pakken de auto en nemen niet de bus of de trein. Dan vrees ik met grote vreze', zegt Arnoud Broekhuis.
Beluister ook | Mobiliteitsalliantie vreest verkeerschaos
Regen en wind
De impact van het weer op ons fietsgedrag is groot. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid publiceerde in maart, vlak voor de coronacrisis, een onderzoek naar de effecten. De fiets blijkt de meest gevoelige vervoerswijze voor regen en wind, maar er is wel een verschil tussen fietsen in stedelijk gebied en fietsen in landelijke gebieden.
Beluister ook | Zo krijg je werknemers op de fiets
Beschutting
In de stad ervaren fietsers namelijk meer beschutting tegen regen en wind van gebouwen. Bovendien zijn de afstanden die we fietsen korter, waardoor mensen toch minder snel geneigd zijn om de fiets te laten staan. 'Hoe verder je moet fietsen, hoe eerder je in de auto stapt. Dat helpt niet', zegt projectleider Noud Broekhof van Spitsbrekers.

Spitsbrekers
In Spitsbrekers gaan we op zoek naar slimme, inspirerende initiatieven van bedrijven die de files omzeilen. De bedrijven met de beste ideeën hoor je wekelijks op BNR en je leest erover op www.spitsbrekers.nl.