Rusland vs VK, dieselgate & Wiv

Spitsuur14 mrt 20181 minuut
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR.)

Rusland noemt het een onaanvaardbare, onterechte en kortzichtige daad. Londen denkt dat Rusland achter de poging zit om de voormalige spion te vermoorden. May sprak van Russische staatsagressie. Ze wil onder meer overleg op hoog niveau met Rusland voorlopig opschorten, maar niet alle banden verbreken omdat dit niet in het belang van haar land is.

Dieselgate

Een Europese aanpak van dieselgate komt niet van de grond. De Europese Commissie reageerde vandaag op een rapport dat meer dan een jaar geleden uitkwam, maar in die reactie stond eigenlijk niks nieuws. D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is kritisch op de Europese Commissie. 'De Commissie maakte vandaag geen sterke indruk. Het probleem zijn de miljoenen sjoemeldiesels die nu nog in de lidstaten rondrijden.' Gerbrandy wil die auto's terugroepen, zodat er software-updates gedaan kunnen worden en ook de hardware aangepast kan worden.

Spookbeelden over de Wiv

Over precies een week sta je voor de keuze: stem je voor of tegen de nieuwe Wet op de Inlichtingendiensten (Wiv). Een lastig besluit en net vandaag hebben de AIVD en de MIVD voor het eerst tapstatistieken bekend gemaakt. Volkskrant-journalist Huib Modderkolk ziet enorme spookbeelden in aanloop naar het referendum. “De AIVD kan straks bij al onze mail.” Dat is gewoon echt niet zo', zegt Modderkolk. 'Er zitten allemaal mensen die allemaal vinkjes moeten geven. Het gaat naar het hoofd van de dienst, naar een toetsingscommissie, naar de minister, dan gaat er achteraf nog iemand naar kijken. Je zou er bijna gek van worden.'