KNVB houdt beeldvorming goed in de gaten

Sport en Geld23 sep 20206 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Aanleiding voor dit onderwerp is de (shirt)sponsoring voor FC Emmen door seksspeeltjesfabrikant EasyToys. De KNVB heeft daar geen toestemming voor gegeven met als argument dat dat tegen het fatsoen en de goede smaak ingaat. De bond wil niet dat het 'merk eredivisie', een familiemerk waarbij ook jonge kinderen zijn betrokken, met een dergelijk bedrijf worden geconfronteerd. Voetballers zijn helden, zegt Beerthuizen, en kinderen willen de shirtjes van hun helden dragen.

Beluister ook | Briljante Mislukkingen | Een grijs gebied: goed fatsoen

Wat goed fatsoen is, is voor een deel cultureel bepaald, maar volgens Beerthuizen zie je in geen enkel land dit soort merken verschijnen als sportsponsor. In het verleden waren er wel zaken. Zo werd in Duitsland in de jaren 80 FC Homburg gesponsord door een condoommerk. Dat vond de Duitse bond toen ook niet goed. De rechter zei later overigens dat het wel moest kunnen. In Nederland heeft de KNVB al eerder twee merken tegengehouden.

Buitenreclame

De uitstraling van een competitie is erg belangrijk, vindt Beerthuizen. En daarmee ook de merken die zich ermee associëren. Wat hem tegen de borst stuit, is dat de sportsponsoring is verworden tot een soort buitenreclame, terwijl de echte kracht ervan schuilt in de associaties die je maakt, de verhalen die je vertelt en de binding die je maakt met de supporters. 'Het gaat nu alleen maar om het geld.'