European Super League krijgt handen en voeten

Sport en Geld18 nov '20 13:5221 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Beluister ook | Corona krijgt de transfermarkt er niet onder

De Super League moet het alternatief zijn voor de Champions League, zegt Beerthuizen. 'Met de allerbeste clubs van Europa, al jaren wordt erover gesproken om dit met geld van investeerders handen en voeten te geven en die plannen worden steeds concreter. De clubs gebruiken dit ook om de druk op de UEFA op te voeren om meer geld te krijgen, een ander competitiemodel, een andere manier van verdeling van gelden'.

Beluister ook | Betaald voetbal heeft overheidssteun nodig

En nu is er het plan van een groep investeerders onder leiding van JP Morgan. En dat plan verschilt hemelsbreed met het competitiemodel dat de UEFA hanteert. De UEFA is voor een open systeem, een soort watervalsysteem waar zo veel mogelijk clubs en bonden en ook het amateurvoetbal van profiteren.

Daartegenover staat nu het model van het grote geld: een kleine besloten competitie met de allerbeste clubs. JPMorgan heeft nu 3,5 miljard op tafel liggen om te verdelen tussen de 15 oprichters, de grote clubs die een fee krijgen tussen de 100 miljoen en 350 miljoen. Alleen al om mee te doen.

Beerthuizen wijst erop dat bijna alle clubs problemen hebben door Covid-19 en dat iedereen geld nodig heeft. Ook de FIFA flirt met het idee om een Super League op te richten en lokt clubs met grote bedragen in het vooruitzicht. Beerthuizen vreest een verdere tweedeling in het voetbal.

Over Sport & Geld

Alles over de economie van, en in de sportwereld. Door Marcel Beerthuizen, van bureau bigplans. Luister live woensdagmiddag om 13:22 in Zakendoen, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/sport-en-geld, Apple Podcast of Spotify.