Met blocnote, potlood en data op zoek naar die ene voetbalparel
Het wordt een ander transferperiode dan anders. De schade door het coronavirus bij Nederlandse voetbalclubs kan oplopen tot 400 miljoen euro. Daarnaast werd tandenknarsend toegekeken hoe de meeste andere competities wel werden uitgespeeld. Clubs houden daarom de hand op de knip en wachten met het aantrekken van spelers.
De ervaren scout Patrick Busby, die onder meer voor Ajax, Groningen en Brighton werkte, en dataspecialist Jesper Gudde vertellen over wat deze periode betekent voor het scouten van spelers.
Busby: 'Scouten is voor mij progressie voorzien, dus geen potentie, want in potentie kan alles. Je wilt voorspellen of een speler ook op een hoger niveau uiteindelijk mee kan.' Gudde is de zoon van KNVB-directeur Eric Gudde en werkt voor voetbaldatabedrijf SciSports. 'Natuurlijk proberen clubs het risico op een miskoop zo laag mogelijk te houden. Wij kijken of een dataprofiel, dus de kwaliteit van de speler, wat voor type hij is en wat voor een toegevoegde waarde hij voor het team kan zijn, matcht bij bij de speelwijze van een club.'
SciSports werkt wereldwijd met zo'n 70 clubs, waaronder in Nederland onder meer Heracles, Heerenveen en Willem II. Het bedrijf heeft data van ruim 80.000 spelers. Wereldwijd komen er steeds meer van dit soort bedrijven en wellicht drukken die de traditionele scout wel naar de achtergrond. Al ziet Busby dat anders. 'Juist in deze tijd zou ik pleiten voor meer scouts bij clubs.'
Over deze podcast
BNR Sportzaken is online terug te vinden als podcast. Abonneer je via bnr.nl/sportzaken, of de BNR App. Ook te beluisteren via Apple Podcast en Spotify.
Hosts
Thomas Schuurman en Ben van der Burg.

BNR Sportzaken
Terwijl de sportwereld weer grotendeels stilligt, zijn er genoeg ondernemers voor wie stilstand geen achteruitgang is. In BNR Sportzaken kijken Ben van der Burg en Thomas Schuurman vooruit naar een nieuw sportjaar vol nieuwe innovatieve ideeën.