Het is bijzonder zorgwekkend

Studio Den Haag27 jan 202358 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De kloof tussen stad en platteland zou een mythe zijn volgens Haagse wijsheid. Maar die kloof wordt in het land wel degelijk gevoeld. En eigenlijk was die kloof toch ook wel zichtbaar in een Kamerdebat over de mest. Een andere voelbare kloof is overigens die tussen landbouwminister Adema en Brussel. De Europese Commissie vindt de opstelling van Nederland bij het mestbeleid bijzonder zorgwekkend.
Mark hoorde van minister Jetten dat lage belastingen een vorm van subsidie zijn. Dat verwijt maken de groene partijen vaak als het gaat om de zeer lage energiebelasting voor de industrie. Fossiele subsidies roepen zij dan. Wat dan door de VVD wordt ontkend. Maar minister Jetten ziet dat nu ook zo.
En Sophie merkt op dat de Kamerleden veel meer ontspannen zijn dan voor het kerstreces. En dat je dat merkt in de Kamerdebatten. De eerste 27 dagen van het jaar ging het goed, maar Leendert voorziet alweer de volgende explosie. Bijvoorbeeld rond de opvang van vluchtelingen. Maar Sophie voorziet dat de Franse president Macron maandag premier Rutte zal bijpraten over de aanstaande Franse vluchtelingenwet, die ook in Nederland een onoverbrugbare kloof tussen VVD en D66 misschien zou kunnen overbruggen.
En wat is er aan de hand met de stoel van Caroline van der Plas?!

Vandaag met een opgefriste begintune, waarvoor veel dank aan Gijs Friesen en Connor Clerx!