De techniek achter fotonica
Waar het bereik en de kracht van elektriciteit stopt, komt fotonica om de hoek kijken. Maar wat is het eigenlijk precies? En hoe belangrijk is het voor de ontwikkeling van 5G-netwerken?
Bij fotonica worden chips gemaakt op basis van licht in plaats van elektriciteit. Fotonische chips zijn energiezuiniger, sneller en minder storingsgevoelig dan traditionele chips.
Toepassingen van fotonica
Om erachter te komen waar fotonica allemaal voor gebruikt kan worden, reist Karlijn Meinders af naar Eindhoven, de stad van het licht. Bij de TU Eindhoven wordt onderzoek gedaan naar de verschillende toepassingen van deze relatief nieuwe technologie. Professor Ton Koonen geeft een rondleiding en vertelt over de mogelijkheden voor fotonica als opvolger van traditionele wifi.
En we gaan naar SMART Photonics. Bij de Eindhovense onderneming laat CEO Johan Feenstra zien hoe fotonische chips worden gemaakt. Bij Effect Photonics worden deze chips getest en geïntegreerd tot componenten voor glasvezel.
De techniek achter fotonica| Programma
Alles weten over De BNR Techniektour?
Reageren?
Dat kan! De redactie van dit programma vindt het leuk en leerzaam om te horen wat jij ervan vindt. Heb je een compliment, een opmerking of een tip? Mail even naar julia.bokdam@bnr.nl
Luister hieronder alle afleveringen van De BNR Techniektour:

De BNR Techniektour
Elke week gaan we op pad door Nederland om te kijken welke impact techniek heeft op onze samenleving en hoe techniek bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen.