Kunstmatige intelligentie helpt artsen diagnoses stellen

De BNR Techniektour5 jan 202124 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

We beginnen deze aflevering van De BNR Techniektour bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Het ziekenhuis heeft een speciaal lab opgericht om research te kunnen doen naar de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. Anne de Hond is onderzoeker bij het CAIRElab en vertelt over de lopende projecten. Ook spreekt Karlijn met radioloog Hildo Lamb. Op de afdeling radiologie wordt al enige tijd gewerkt met AI. Want op sommige vlakken heeft een computer meer kennis dan de arts.

Ontslagsoftware

En die kennis kun je handig gebruiken, weet ook Willem Herter. Hij is bedenker en oprichter van Pacmed. Het bedrijf heeft software ontwikkeld dat door artsen wordt gebruikt om te bepalen wanneer een patiënt het ziekenhuis mag verlaten. Vooral op de intensive care waar veel datapunten en informatie wordt verzameld, kan deze techniek van toegevoegde waarde zijn.

Hoeveel fouten mag een algoritme maken?

In de medische zorg wordt heel nauwkeurig en precies gewerkt. Want één verkeerd gestelde diagnose kan grote gevolgen hebben. En daar ligt ook meteen de uitdaging van kunstmatige intelligentie. Want hoeveel en wat voor soort fouten mag een algoritme maken? En in hoeverre laten we een computer zelfstandig denken? Het zijn belangrijke ethische afwegingen die gemaakt moeten worden. Karlijn spreekt met Leon Kester, onderzoeker verbonden aan TNO en gespecialiseerd in veiligheid en ethiek bij AI.

| Programma: Alles weten over De BNR Techniektour?

Reageren?

Dat kan! De redactie van dit programma vindt het leuk en leerzaam om te horen wat jij ervan vindt. Heb je een compliment, een opmerking of een tip? Mail even naar julia.bokdam@bnr.nl

Luister hieronder alle afleveringen van De BNR Techniektour: