Welke technieken gaan het tekort aan drinkwater tegen?
Wereldwijd is er een groot tekort aan schoon drinkwater en ook in in Nederland neemt de vraag toe. Drinken we straks allemaal gezuiverd zeewater? En welke technieken komen daarbij kijken?
Voor deze aflevering van De BNR Tecniektour reist Karlijn Meinders af naar de kust. Het Scheveningse bedrijf Elemental Water Makers heeft een duurzame manier gevonden om drinkwater te maken uit zout zeewater. Deze techniek wordt al een aantal jaar ingezet voor kleinschalige projecten op afgelegen gebieden en privé eilanden aan de andere kant van de wereld, maar kan volgens de bedenkers ook in Nederland worden toegepast. Oprichter van Elemental Water Makers Sid Vollebregt, demonstreert hoe je water uit de Noordzee met behulp van omgekeerde osmose kunt filteren tot schoon drinkwater.
Welke technieken gaan het tekort aan drinkwater tegen?Meer bronnen dichterbij de productielocatie
Door de droge zomers en toenemende verzilting is het ook in Nederland niet altijd vanzelfsprekend dat er voldoende schoon drinkwater uit de kraan stroomt. Daarom onderzoekt drinkwaterbedrijf Dunea de mogelijkheid om brak water uit de duinen als extra drinkwaterbron te gaan gebruiken. Het brakke water is minder zout dan zeewater, maar wel aanzienlijk zouter dan oppervlakte- en grondwater en zal dus ook gefilterd moeten worden. In de duinen laat strateeg bronnen Gertjan Zwolsman, zien wat hij van plan is.

De BNR Techniektour
Elke week gaan we op pad door Nederland om te kijken welke impact techniek heeft op onze samenleving en hoe techniek bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen.