Met techniek het aantal incidenten voorspellen

De BNR Techniektour9 feb 202125 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Giftige stoffen opsporen zonder dat je zelf in de buurt hoeft de komende van de brand. De brandweer maakt gebruik van de zogeheten snuffeldrone om chemische stoffen in de lucht te kunnen detecteren. Voorheen werden die metingen uitgevoerd vanaf de grond. Maar omdat giftige stoffen eerst opstijgen en daarna pas op de grond terechtkomen, is meten in de lucht volgens Mark Bokdam, dronespecialist bij Brandweer Twente, sneller, nauwkeuriger en veiliger. Terwijl de snuffeldrone de lucht in gaat, legt de projectleider uit hoe de uitvinding werkt en welke technieken er allemaal bij komen kijken.

Met data bepalen of omwonenden geëvacueerd moeten worden

Bij het Informatie en Operationeel Centrum, IOC, wordt realtime informatie gemonitord en uitgewisseld over de plek, omgeving en omstandigheden van een incident. Ook metingen die de snuffeldrone heeft uitgevoerd komen hier binnen. Op basis daarvan kan Joop Wessels, officier verbindingen en informatie bij het IOC, een omgevingsscan uitvoeren en inschatten of omwonenden na een brand geëvacueerd moeten worden. Aan Karlijn Meinders laat hij zien hoe dat in zijn werk gaat.

Ook spreekt Karlijn deze aflevering van De BNR Techniektour met Ester Willemsen van het Instituut Fysieke Veiligheid. Zij vertelt over de verschillende technieken die het werk van brandweerlieden slimmer, efficiënter en of veiliger moeten maken. Ook legt Willemsen uit hoe de brandweer de inzet van satelliet- en dronebeelden met elkaar wil combineren.

| Programma: Alles weten over De BNR Techniektour?

Luister hieronder alle afleveringen van De BNR Techniektour: