Extra podcast | 'Nu al van het gas af? Dan moet je beloond worden.'

De BNR Techniektour2 mrt 202143 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Deze extra podcast is een vervolg op de uitzending 'De hybride-strategie als route naar sneller duurzaam'. Luister deel 1 hier terug.

Nu de ambities worden teruggeschroefd, is het hoog tijd om te onderzoeken of er alternatieve methodes zijn om de klimaatdoelen dichterbij te brengen. In deze extra podcast van de BNR Techniektour gaan we kijken welke strategie de juiste is, waarbij ook hybride oplossingen - zoals de combinatie warmtepomp en cv - voorbijkomen.

Op verschillende plekken in Nederland experimenteren gemeenten met het aardgasvrij maken van wijken. Dat gaat nog vaak mis en dat is maar goed ook, zegt Van Poelgeest: “Als niets kan mislukken, hadden we die proeven niet hoeven doen.”

“Die proeven zijn ook zinvol om verschillende energiebronnen te onderzoeken, zoals geo- of aquathermie”, zegt Claudia Reiner, vicevoorzitter van Techniek-Nederland en directeur van installatiebureau Claris & Reiner. “Inzetten op één techniek is niet de oplossing. We moeten op zoek naar verschillende energie-opties waar massa en volume mogelijk is.”

Image

Rijden door de mist

Het gas vaarwel zeggen is voor veel mensen niet aantrekkelijk. Alternatieve warmtebronnen zijn in de praktijk vaak duurder dan bestaande gasaansluitingen. Van Poelgeest: “Het goed voorstelbaar dat veel woningeigenaren liever wachten totdat alternatieve bronnen goedkoper zijn geworden. De techniek staat niet stil. Over vijftien jaar kunnen we dingen die nu niet mogelijk zijn.” Het is lastig om harde eisen te stellen en eigenaren te dwingen om bijvoorbeeld beter te isoleren. Hoe we de klimaatdoelstellingen gaan halen, is nog lang niet altijd duidelijk. Van Poelgeest: “We moeten nu sturen in onzekerheid. Het is rijden door de mist.”

Van Poelgeest vervolgt: “De tragiek van de energietransitie is dat de woningvoorraad in Nederland ongelooflijk verschillend is. Jouw huis kan uit hetzelfde bouwjaar komen als dat van de buren, maar het ziet er toch heel anders uit. Daarom is het belangrijk om met verschillende typen oplossingen te komen. We kunnen de transitie niet sturen met een uitgedokterd vijfjarenplan. We kunnen beter ad hoc kijken en bijsturen.”

Wat ook een rol speelt, is dat het in veel gevallen nog onzeker is welke toekomstplannen de gemeente voor een bepaalde wijk of straat heeft. Reiner: “Als je cv-ketel stuk gaat, ontbreekt het de consument vaak aan handelingsperspectief. Als er binnen een jaar een warmtenet wordt aangelegd, is het wel zo verstandig om vast te houden aan gas. Maar als je voorlopig nog niet aan de beurt bent, kun je op zoek gaan naar een tijdelijke, duurzame oplossing.”

Hybride tussenvorm

De noodzaak om nu al Co2 te besparen, in combinatie met de grote woningdiversiteit, vraagt om een tussenstap die op individuele huizen toepasbaar is. Een hybride warmtepomp is daarom volgens Van Poelgeest en Reiner een goede tijdelijke aanpassing. Reiner: “Het is geen ultieme oplossing, maar de installatie kan worden toegepast op iedere cv-ketel en je bespaart vanaf het eerste moment de helft van je gasrekening. Die hybride techniek kun je vervolgens meenemen naar je warmtenet.”

Van Poelgeest: “Dit is voor een deel van de woningen een goede optie voor onderweg, vooral omdat je direct CO2 bespaart. Dat geldt met name voor woningen die al goed geïsoleerd zijn. Je kunt dan tijdelijk overstappen op hybride, om uiteindelijk over te stappen op een duurzame bron.”

Luister hieronder alle afleveringen van De BNR Techniektour: