De hybride-strategie als route naar sneller duurzaam

De BNR Techniektour2 mrt 202124 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

In deze aflevering kijken we vooral naar het verduurzamen van bestaande bouw. Lang was de opdracht: zo snel mogelijk alles aardgasvrij, maar daar hebben experts alweer hun twijfels bij. Zijn tussenoplossingen niet veel slimmer, nu blijkt dat het allemaal een stuk moeizamer loopt dan gedacht?

Om te kijken hoe zo'n tussenoplossing nou werkt gaan we langs in een huis in Oostzaan waar door M&O Techniek een hybride warmtepomp is geïnstalleerd. Sven Gravesteijn legt uit wat er anders gaat bij zo'n installatie en hoeveel een dergelijke tussenoplossing al uit kan maken. Ook vertelt hij hoe het beroep van installateur is veranderd nu er weer veel meer kennis bij het plaatsen van energiesystemen komt kijken dan toen iedereen nog gewoon een oude cv ketel had.

Uitdagingen energietransitie

Ook gaan we langs bij de WoonWijzerWinkel en tevens het Innovatiecentrum duurzaam bouwen in Rotterdam, waar je zo'n beetje elke duurzaamheidsoplossing vindt die er is. Aart van der Wilt vertelt ons meer over wat hij spannende ontwikkelingen vindt en met duurzaamheidsexpert Sven Ringelberg bespreken we de - volgens hem - grootste uitdagingen binnen de energietransitie: de kosten, de sturing vanuit de overheid en de keuze in hoe we verduurzamen: zoveel mogelijk in één keer, of stapsgewijs.

Luister ook deel twee van deze uitzending:

'Nu al van het gas af? Dan moet je beloond worden.'

Met daarin: Maarten van Poelgeest, voorzitter van de Klimaattafel Gebouwde Omgeving die vindt dat het voor woningeigenaren aantrekkelijker moet worden om duurzame aanpassingen te doen en Claudia Reiner, vicevoorzitter van Techniek-Nederland en directeur van installatiebureau Claris & Reiner. Zij noemt als tussenoplossing onder andere het leasen van hybride warmtepompen en vertelt meer over de rol van de technische sector binnen de transitie.

Hier vind je alle afleveringen van De BNR Techniektour: