Tekort technisch personeel oplossen: het begint al op de basisschool

De BNR Techniektour8 mrt 202125 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

We beginnen bij het project Sterk Techniekonderwijs waarin sinds januari 2020 regio’s geld krijgen om te werken aan beter techniekonderwijs dat leerlingen goed voorbereidt op een opleiding en werk in de regio. We spreken projectleider Noordoostpolder en Urk Herjan Reuten, Cor Van Vilsteren, directeur van metaalbedrijf MCM en BBL'er Bas Brokking over hun ervaringen.

Ook spreken we Tanja Hulst van de Hogeschool van Amsterdam. Zij probeert daar binnen een aantal projecten een boost te geven aan technisch onderwijs en dat is hard nodig: 'We zouden op HBO-niveau bijna het dubbele aantal techniekstudenten willen hebben', vertelt ze. We horen hoe het project #BeAnEngineer daaraan moet bijdragen en spreken ook Emelie Lammers. Zij doet als student mee aan het project waarin leren en (betaald) werken gecombineerd wordt.

Als laatst spreken we Chris van Bokkum van het Platform Talent voor Technologie. Deze publiek-private samenwerking van werkgevers- en werknemersorganisaties en de ministeries van OCW, EZK en SWZ zet zich in om alle jongeren in het onderwijs hun talenten voor technologie en ict te laten ontdekken door het opdoen van positieve ervaringen hiermee. En met die positieve ervaringen moet je al beginnen op de basisschool, meent Van Bokkum.

Lees hier meer over het onderzoek van Ecorys: Klimaatbeleid en de arbeidsmarkt. Ook Techniek Nederland maakt zich vanzelfsprekend zorgen over de situatie. Ze hebben daarom het 10-puntenplan Techniek voor de Toekomst gepresenteerd voor méér investeringen in het techniekonderwijs: Doekle Terpstra: Verwarmingsmonteurs, díé hebben we nodig!

Hier vind je alle afleveringen van De BNR Techniektour: