Wanneer een gram, graad of centimeter het verschil maakt

De BNR Techniektour15 mrt 202124 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

In deze aflevering van de Techniektour ga ik op zoek naar interessante meettechnieken. Ik begin in Montfoort bij de firma Vonmarcken waar Jan Willem Merken alles vertelt over de medische koelkasten en vriezers die daar te vinden zijn. Ze hebben het druk op het moment, omdat hun product hard nodig is voor het bewaren van vaccins.

Om zeker te weten dat de temperatuur in de koelkasten en vriezers precies goed blijft gebruiken ze speciale dataloggers (kastjes die de temperatuur automatisch in een intern geheugen opslaan). Deze zijn dan weer ontwikkeld door Testo. Maarten van Dam vertelt meer over de geschiedenis van dit bedrijf dat is gespecialiseerd in verschillende soorten meetinstrumenten.

Het Flowlab van VSL
Het Flowlab van VSL

We gaan ook langs in Delft bij VSL: het Nationaal Metrologisch Instituut van Nederland. Wordt er ergens iets gemeten (kilo's, liters, gasstromen) dan hebben ze bij VSL de standaard ontwikkeld en de basiskalibratie gedaan. Hier houden ze dus absoluut niet van 'ongeveer' en 'min of meer', maar algemeen directeur Fabienne van Booma en onderzoeker Marcel Workamp vertellen wel graag over de meettechnieken die hier worden gebruikt en ontwikkeld. Wat dacht je bijvoorbeeld van de techniek die nodig is bij het meten van waterstof in waterstoftankstations.

Hier vind je alle afleveringen van De BNR Techniektour: