Deze techniek vind je in de stad van de (nabije) toekomst

De BNR Techniektour22 mrt 202127 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

We beginnen bij het !MPULS-project in Eindhoven, waarbinnen op het moment meerdere gemeentelijke gebouwen gerenoveerd en verduurzaamd worden. Met Tim de Grouw van Kuijpers en Wilfred van der Plas van DWA heb ik afgesproken in één van die gebouwen: de stadhuistoren. We horen meer over wat er allemaal kwam kijken bij de renovatie en de techniek die nodig is om er een slim gebouw van te maken.

Op de achtergrond de gerenoveerde stadhuistoren in Eindhoven.
Op de achtergrond de gerenoveerde stadhuistoren in Eindhoven.

Daarna gaan we langs op het hoofdkantoor van Heijmans in Rosmalen. Ook hier werken ze aan allerlei projecten die een slimmere en gezondere woonomgeving moeten opleveren. Wat dacht je bijvoorbeeld van mobility as a service waarbij er geen sprake meer is van het bezitten van een auto, fiets of scooter, maar bewoners toegang hebben tot een dienst. Mobiliteit aangepast op iedereens persoonlijke wensen, zonder dat de hele wijk vol staat met vervoersmiddelen.

Tijdens een wandelingetje rondom het gebouw horen we ook meer over kunstig oplichtende fietspaden en over het systeem dat Heijmans ontwikkelde om autobestuurders te waarschuwen als een fietser hun pad kruist.

Hier luister je eerdere afleveringen van de Techniektour terug: