De toekomst van voedselveiligheid in Nederland

De BNR Techniektour13 apr 202125 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Er komt een klacht binnen: er zijn een paar mensen ziek geworden van hetzelfde product. Er worden samples genomen van het voedsel en deze gaan naar het lab voor onderzoek. Daar blijkt dat er inderdaad ziekmakende bacteriën inzitten en dan begint de zoektocht naar de bron. Met soms als gevolg dat een leverancier of producent (in ieder geval tijdelijk) op non actief gezet wordt.

Dit is één van de manieren waarop voedselveiligheid in ons land wordt bewaakt en dit zal er ook altijd onderdeel van zijn, maar wat nou als we de meeste van dit soort gevallen konden voorkomen?

Door eerder problemen in de sector te spotten bijvoorbeeld. Denk aan de fipronilcrisis: het was bekend dat er veel kippen last hadden van een ziekte, dan weet je dat de sector daar een middel voor gaat zoeken. Of: een insecticide wordt verboden. Dan weet je dat telers op zoek moeten naar een alternatief. Dat zijn momenten waarop je als controlerende partij eigenlijk al betrokken moet zijn.

Bij Wageningen Food Safety Research is dit één van de doelen: meer preventief en minder reactief de voedselveiligheid bewaken. Dat zit hem niet alleen in voelsprieten hebben in de verschillende sectoren, maar ook in het bedenken van nieuwe testmethodes.

Denk bijvoorbeeld aan het in kaart brengen van het DNA van bacteriën, zodat we beter snappen waarom de ene ons ziek maakt en de ander niet. Een andere methode waaraan wordt gewerkt is het bestuderen van stoffen op een biologische manier. Op menselijke cellen in het lab testen welke stoffen mogelijk schadelijk zijn voor ons en daarna de vertaling maken naar: waar zit het allemaal in en moet de norm worden bijgesteld? Hoe dat precies werkt hoor je in deze aflevering van de BNR Techniektour.

Andere afleveringen van de Techniektour vind je hier: