Weggebruikers van de toekomst: de autonome bus is onderweg

De BNR Techniektour22 jun 202124 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Er wordt al jaren veel geëxperimenteerd met zelfrijdend vervoer, maar tot nu toe blijkt een menselijke bestuurder nog altijd onmisbaar in het verkeer. RobotTUNER wil daar verandering in brengen. Samen met vervoerder Qbuzz onderzoekt het softwarebedrijf de mogelijkheid om een zelfrijdende bus op hoge snelheid passagiers te laten vervoeren. Vooral in dunbevolkte gebieden en op het platteland zou autonoom openbaar vervoer een uitkomst kunnen zijn. Jorrit Kuipers, CEO van robotTUNER en Michel van der Mark van Qbuzz, vertellen over de plannen.

Luister terug De techniek achter de slimme weg

Strenge wetgeving, onvoorspelbare weggebruikers en wegen die ingericht zijn op menselijke bestuurders. Ondanks optimistische toekomstscenario's moet er nog veel gebeuren voordat een autonome bus de weg op kan. Reanne Boersma, onderzoeker bij CROW, legt uit waar de uitdagingen liggen.

Ook nemen we de proef op de som. Op een oefenterrein in Groningen, op veilige afstand van andere weggebruikers, laat verslaggeefster Karlijn Meinders zich rondrijden door de zelfrijdende testauto.

Luister hieronder alle afleveringen van De BNR Techniektour:

Reageren?

De BNR Techniektour zoekt nog een sponsor voor volgend seizoen. Interesse of een andere vraag? Mail dan naar julia.bokdam@bnr.nl