Philips slachtoffer in groot spionageschandaal
Over de aflevering
Ook Philips blijkt door Chinese spionnen te zijn gehackt. Bij het elektronicaconcern zouden onder meer medische onderzoeksgegevens gestolen zijn. Het bedrijf zegt dat er maatregelen zijn genomen en dat het niet ging om gegevens van patiënten.
Persbericht Philips
In een persbericht laat Philips het volgende weten:
'Philips is op de hoogte van de cybersecurity-dreiging onder de noemer 'Cloud Hopper'. Ons global information security team heeft eerder pogingen ontdekt die de Philips-systemen bedreigden en mogelijk toegeschreven kunnen worden aan de campagne 'Cloud Hopper'. Tot op heden zijn deze pogingen tijdig en effectief aangepakt door Philips en is er dus geen impact op Philips. We monitoren voortdurend om onze systemen te beschermen tegen evoluerende dreigingen voor onze systemen.'
Verder laat Philips weten dat het met Hewlett Packard Enterprise samenwerkte voor bepaalde consultatiediensten en IT-gerelateerde bedrijfstoepassingen. Maar dat die samenwerking geen diensten als opslag, management of transfers van patiëntendata inhield. Daarnaast zegt Philips samenwerkingen, robuust beleid, processen en protocollen te hebben ontwikkeld om cyberdreigingen te monitoren en aan te pakken.
Luister ook | 第七集 Hoe groot is de kans dat China er met je patenten vandoor gaat?
Intellectueel eigendom
De onderzoekers hebben gekeken naar het verkeer tussen de gehackte pc's en de spionneninfrastructuur. Kennelijk gaat er nog steeds een heleboel verkeer over en weer. 'Waar deze spionnen zich met name op richten is het stelen van intellectueel eigendom', zegt Eward Driehuis, cybersecurity-expert bij CyberSprint.
Lees ook | Het stuk in de Wall Street Journal over 'Cloud Hopper'
Providers
'Security en IT-providers zijn de klos omdat zij toegang hebben tot de systemen waar die intellectuele eigendommen van de bedrijven op staan', zegt Driehuis. Ze worden gehackt om als een soort springplank te dienen, om door te dringen in de netwerken van de getroffen bedrijven. Bij alle gevallen die Driehuis heeft gezien komen de hackers binnen via de IT-providers. 'Dat betekent dat ook je leveranciers alles op orde moeten hebben.'
Luister ook | ASML verliest honderden miljoenen door spionage
100.000
Volgens Driehuis wordt er geschat dat er ongeveer 100.000 hackers werkzaam zijn om zich dag en nacht alleen maar te richten op het binnendringen en schade veroorzaken bij dit soort bedrijven.
Ook in de Tech Update:
- Schotland 'open for business' als het gaat om autonoom rijden
- KPN en T-Mobile maken borst nat voor mobiel dataverkeer jaarwisseling
