
BNR's Big Five
Diana Matroos en Art Rooijakkers in gesprek met de hoofdrolspelers van de belangrijkste dossiers in Nederland. #BNRBigFive
Diana Matroos en Art Rooijakkers in gesprek met de hoofdrolspelers van de belangrijkste dossiers in Nederland. #BNRBigFive
De Kindertelefoon heeft het drukker dan ooit en de gesprekken zijn gedurende de coronacrisis zwaarder geworden. Kinderen bellen vaker over gevoelens van depressie en eenzaamheid. In hoeverre is het werk van de vrijwilligers van de Kindertelefoon veranderd en hoe ervaren zij hun rol in de frontlinie?
We klapten het afgelopen jaar met z’n allen massaal voor de zorg. Ziet het personeel die waardering inmiddels ook terug op andere fronten?
In de tienerjaren en adolescentie is het brein volop in de groei. Nu veel activiteiten door coronamaatregelen wegvallen, stokt ook die ontwikkeling van jongeren. Snelle actie is nodig, zegt hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie Eveline Crone. We bespreken de impact en gevolgen op jongeren in BNR’s Big Five.
Geldgebrek, wachtlijsten en personeelstekorten: de jeugdzorg staat onder grote druk en de coronapandemie lijkt de problemen te vergroten. Olaf Prinsen is nu bijna een jaar de directeur van Jeugdzorg Nederland. Wat is zijn indruk van de sector en wat kan er anders? En: moet de jeugdzorg weer onder de regie van het Rijk gaan vallen?
Voor kinderen tot 18 jaar zijn speciale rechten geregeld in de wet. Door de coronamaatregelen staan sommige van die rechten op spanning. Welk recht is belangrijker, dat van onderwijs of zorg? En welk recht wordt er geschonden wanneer er sprake is van emotionele verwaarlozing? We spreken erover met hoogleraar jeugdrecht Marielle Bruning in BNR’s Big Five van de Coronageneratie.
Jongeren lopen studievertraging op, hebben het mentaal zwaarder dan andere leeftijdsgroepen én jongeren geven hun leven momenteel een onvoldoende. Waar hebben deze jongeren behoefte aan en welke oplossingen stellen zij voor?
Jongeren krijgen harde klappen door de coronacrisis. Dat staat inmiddels als een paal boven water. Maar wordt er wel hard genoeg gewerkt aan oplossingen? Hoe zorg je als jongere dat je stem daadwerkelijk wordt gehoord?
Hoe moeten we tien miljard monden voeden en tegelijk een leefbare planeet overhouden? Met die vraag houdt Louise Fresco, bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research zich al jaren bezig. Technologie is onmisbaar in dat vraagstuk. Wat zijn de meest veelbelovende ontwikkelingen?
Voor een echte voedseltransitie moeten we het bestaande systeem van binnenuit veranderen, denkt Roland van der Vorst. Daarom ging hij aan de slag bij de Rabobank. Als hoofd innovatie zoekt hij naar nieuwe verdienmodellen die goed zijn voor planeet, maatschappij én bank. Hoe ingewikkeld is het om die bestaande systemen te doorbreken?
Meiny Prins werkt met Priva wereldwijd aan technologische vooruitgang in de voedselproductie. Ze ziet het grote belang van technologie om voedseltekorten in de toekomst te voorkomen. Maar ze maakt zich ook zorgen: het gaat niet snel genoeg.
Jaap Korteweg is een pionier in hart en nieren, iemand die juist energie krijgt van tegenwind. Hij begon als boer en was de oprichter van de Vegetarische Slager, wat hij voor goed geld verkocht aan Unilever. Nu wakkert hij met zijn bedrijf 'Those Vegan Cowboys' de volgende revolutie aan.
Na een kwart eeuw werkzaam te zijn geweest bij Unilever, stapte Kees Kruythoff over naar The LIVEKINDLY Collective. Als CEO van dit collectief van ondernemers in de plantaardige levensstijl, is het zijn missie om van de verschillende merken internationaal een succes te maken. Hoe gaat hij de massa aan de plantaardige voeding krijgen?
Fairphone was een telefoon voor idealisten, maar begint steeds meer markt te veroveren. Wat is het geheime wapen om de massa te overtuigen? En dwingt deze kleine speler de grote spelers in de markt mee te gaan in de duurzame en eerlijke revolutie?
Met Novamedia, het moederbedrijf van onder andere de Postcode Loterij, investeerde Boudewijn Poelmann miljarden in goede doelen. Nu wil hij nog meer geld investeren. Niet in goede doelen, maar in bedrijven. Daarom start hij een nieuw impactinvesteringsfonds: Phase2.earth.
Boyan Slat begon 10 jaar geleden aan zijn missie: de oceanen plastic vrij. Een mooi idee waarvoor hij veel applaus, maar ook kritiek kreeg. De weg was lang, maar nu staat hij aan de vooravond van een schaalvergroting en werkelijk impact. Hoe blijf je gemotiveerd en houd je het doel voor ogen?