#6 Handelseconomie: China als nieuw zwaargewicht

Tinbergen en de economie van morgen9 dec 201944 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Jan Tinbergen publiceerde in 1962 bijna terloops een handelsmodel dat nog steeds veel gebruikt wordt: het zwaartekrachtmodel. Hoe korter de afstand tussen twee landen en hoe groter het BBP, hoe meer die landen samen handelen. In die allegorie wordt China dus steeds zwaarder.

Luister ook | Kees de Kort over handelsoorlog met China

Dat roept vooral in Amerika sterke reacties op. Volgens Peter van Bergeijk, hoogleraar internationale economie en macro-economie aan de Institute of Social Studies, zijn de handelsoorlogen en economische sancties onderdeel van een grotere trend van deglobalisatie. En dat is best bijzonder. 'Periodes dat de openheid van de wereldeconomie daalt, komen niet vreselijk veel voor. Je leest in de krant over Trump en Brexit, en dan denk je dat dat deglobalisering is. Maar dat zijn symptomen, geen oorzaken. Als Trump er niet was geweest, was er wel iemand anders', zegt Van Bergeijk.

Volgens Marcel Timmer, directielid bij het Centraal Planbureau en hoogleraar economische groei en ontwikkeling aan de Rijksuniversiteit Groningen, is Amerika onevenredig hard getroffen door de nieuwe concurrentie uit China. 'Amerika had een industriële structuur die eigenlijk nog heel ouderwets was.'

Luister ook | De China Podcast

In Nederland is dat volgens Timmer wel anders: 'We kunnen juist van de opkomst van China profiteren. China kan dingen maken die we in Nederland bedacht hebben.' We versterken elkaar dus. Hoe kunnen we daarop inspelen?

Leer alles over Tinbergen en hedendaagse handel in de zesde aflevering van onze podcast Tinbergen en de economie van morgen.

Contact

BNR en ESB brengen elke twee weken een nieuwe aflevering uit van de podcast Tinbergen en de economie van morgen. Meer weten? Kijk op tinbergentoday.nl of stuur een mailtje naar Sarah van Hugte.

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van Instituut Gak.

De podcast Tinbergen en de economie van morgen is een samenwerking tussen BNR en ESB.
De podcast Tinbergen en de economie van morgen is een samenwerking tussen BNR en ESB. (BNR)