'Radicale flikkers' eisen een stoel aan tafel
Als er in de eerste jaren van de hiv-epidemie de medicijnonderzoeken maar langzaam op gang komen, besluiten ‘radicale flikkers’ actie te gaan voeren. En met effect!
In het eerste seizoen van Uitgedokterd nemen we hiv onder de loep. 40 jaar geleden werd de eerste Nederlandse patiënt gediagnostiseerd. De ziekte kent een geschiedenis met wanhoop, strijdlust, wetenschappelijke doorbraken en technologische ontwikkelingen.
Als er in de eerste jaren van de hiv-epidemie de medicijnonderzoeken maar langzaam op gang komen, besluiten ‘radicale flikkers’ actie te gaan voeren. En met effect!
In het eerste seizoen van Uitgedokterd viert HIV een luguber jubileum. In deze podcast nemen wij, Angela Groothuizen en Loiza Lamers, je mee terug naar de eerste Nederlandse patiënt, in de angstige jaren 80. Na de wanhoop ontstaat er strijdlust, en door fascinerende wetenschappelijke innovaties zijn we op weg naar de ultieme doorbraak.
Als de eerste Nederlandse HIV-patient in 1982 het ziekenhuis binnenstapt is de wereld nog onwetend over de grootse epidemie die zich over landsgrenzen verspreidt. Er zijn geen medicijnen, en mensen zijn bang en wanhopig. Maar die roerige jaren 80 liggen inmiddels achter ons, hoe is het om nu, 40 jaar later, HIV te hebben?
Het leven vieren. Niets wordt belangrijker dan dat als in de jaren 80 en 90 HIV rondwaart in het Amsterdamse nachtleven. Overdag een begrafenis, in de avond een feest om het verdriet te vergeten. En dat terwijl veel jongeren nét uit de kast durven te komen.
"Fight AIDS, Act up.’ Jongeren eisen op radicale wijze een stoel aan tafel bij politiek en wetenschap. Hun lot ligt in de handen van beleidsmakers, onderzoekers en grote farmaceuten. Het is een kwestie van leven of dood. De aidsepidemie grijpt om zich heen en de tijd dringt...