Van Bekhovens Britten

Van Bekhovens Britten

In Van Bekhovens Britten praten Lia van Bekhoven en Connor Clerx elke week over de grootste nieuwsonderwerpen en de belangrijkste ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk.

Volg Van Bekhovens Britten via:

Afleveringen

Hoe Rupert Murdoch de Britse media en politiek domineerde

Rupert Murdoch, de machtigste en meest invloedrijke mediamagnaat van zijn generatie, doet een stapje terug bij Fox en News Corp. Murdoch veranderde de Britse tabloidmarkt voorgoed in zijn gevechten met de vakbonden, veranderde Britse televisie met de oprichting van Sky News, en heeft nog altijd een opzienbarend kort lijntje met Downing Street. Zijn Britse kranten zijn ongelooflijk duur en verlieslijdend, dus de vraag of opvolger Lachlan Murdoch, zijn oudste zoon, met de tabloids door wil, dat is een spannende.

27 sep • Seizoen 1, Aflevering 23 • 25 minuten

Redenen voor optimisme

Na 21 weken kommer en kwel in Van Bekhovens Britten zouden we het je als luisteraar niet kwalijk nemen als je dacht: het Verenigd Koninkrijk is niet meer te redden. Daar zijn we bij VBB overigens niet uniek in: in een opiniestuk the Daily Telegraph lazen we onlangs dat het voor mensen onder de vijftig tijd is om te verkassen. Is het dan allemaal zo zwartgallig? Nee! Lia, met ruim veertig jaar ervaring in het VK, ziet een hoop redenen voor optimisme. En dus wijden we er een aflevering aan.

20 sep • Seizoen 1, Aflevering 22 • 31 minuten

Het failliet van Birmingham

Birmingham, de tweede stad van Engeland, is effectief failliet. Dat klinkt gek, en dat is het eigenlijk ook. De gemeente kan geen geld meer uitgeven, behalve aan essentiele diensten. De acute oorzaak is de nasleep van een schandaal rondom gelijke betalingen. Vrouwen die voor de gemeente werkten kregen jarenlang minder betaald dan mannen. Onder vakbonden stapten naar de rechter en die gaf hen gelijk. Sindsdien keerde Birmingham al meer dan een miljard aan achterstallige betalingen uit, maar nu lijkt dat niet meer te lukken.

13 sep • Seizoen 1, Aflevering 21 • 23 minuten

Instortingsgevaar bij honderden Britse scholen

Honderden Britse scholen zijn onveilig. Delen van plafonds kunnen naar beneden komen, vanwege het gebruik van een bepaald type beton dat zijn houdbaarheidsdatum gepasseerd is. De scholen waarvan bekend is dat ze onveilig beton bevatten mogen niet open, maar de lijst is niet compleet. Ouders willen weten welke scholen veilig zijn, en welke niet. Downing Street reageert met de boodschap: de meeste scholen zijn wél veilig.

6 sep • Seizoen 1, Aflevering 20 • 26 minuten