Het failliet van Birmingham

Van Bekhovens Britten13 sep 2023Seizoen 1, Aflevering 2123 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Birmingham, de tweede stad van Engeland, is effectief failliet. Dat klinkt gek, en dat is het eigenlijk ook. De gemeente kan geen geld meer uitgeven, behalve aan essentiele diensten. De acute oorzaak is de nasleep van een schandaal rondom gelijke betalingen. Vrouwen die voor de gemeente werkten kregen jarenlang minder betaald dan mannen. Onder vakbonden stapten naar de rechter en die gaf hen gelijk. Sindsdien keerde Birmingham al meer dan een miljard aan achterstallige betalingen uit, maar nu lijkt dat niet meer te lukken.

Onderliggend probleem: in de tien jaar tot aan 2020 keerde de nationale overheid veel minder uit aan gemeenten, terwijl de inwoneraantallen, en daarmee de kosten, bleven stijgen. Birmingham is dan ook niet de enige gemeente in geldnood. Vooralsnog weigert Downing Street bij te springen. Hoe lang ze dat volhouden, is de vraag. 

Ook in deze aflevering:

Een amusant relletje bij de befaamde Last Night of the Proms: er werd flink gezwaaid met vlaggen, zoals gebruikelijk, maar er waren véél te veel EU-vlaggen, volgens critici. En dat in de week dat de Britse overheid aankondigt weer terug in het Europese Horizon-project voor wetenschappelijke samenwerking stapt. 

Ook in deze aflevering 

Koning Charles zit één jaar op de troon. Na het overlijden van zijn moeder werd met name gevreesd voor zijn bemoeizucht in overheidszaken, maar die impuls lijkt hij enigzins onder controle te hebben. Hoe was het eerste jaar onder Charles?

Heb je een vraag voor Lia? Stuur dan een (spraak)bericht via Whatsapp naar 06 28 13 5013. 

Over Van Bekhovens Britten

In van Bekhovens Britten praten Lia van Bekhoven en Connor Clerx elke week over de grootste nieuwsonderwerpen en de belangrijkste ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. Van Brexit naar binnenlandse politiek, van de Royals tot de tabloids. Waarom fascineert het VK Nederlanders meer dan zo veel andere Europese landen? Welke rol speelt het vooralsnog Verenigd Koninkrijk in Europa, nu het woord Brexit uit het Britse leven lijkt verbannen, maar de gevolgen van de beslissing om uit de EU te stappen iedere dag duidelijker worden?

De Britse monarchie, en daarmee de staat, staat voor grote veranderingen na de dood van Queen Elisabeth en de op handen kroning van haar zoon Charles. De populariteit van het Koningshuis staat op een dieptepunt. Hoe verandert de Britse monarchie onder koning Charles, en welke gevolgen heeft dat voor de Gemenebest? In Van Bekhovens Britten analyseren Lia en Connor een Koninkrijk met tanende welvaart, invloed en macht. De Conservatieve Partij levert al dertien jaar de premier, komt daar na Rishi Sunak een einde aan? Hoe zou het VK er onder Keir Starmer van Labour uitzien? En hoe gaan de ‘gewone’ Britten, voor zover die bestaan, daar mee om?  Al deze vragen en meer komen aan bod in Van Bekhovens Britten. Een kritische blik op het Verenigd Koninkrijk, waar het een race tussen Noord-Ierland en Schotland lijkt te worden wie zich het eerst af kan scheiden van het VK. Hoe lang blijft het Koninkrijk verenigd?

Na ruim 45 jaar onder de Britten heeft Lia van Bekhoven een unieke kijk op het Verenigd Koninkrijk. Als inwoner, maar zeker geen anglofiel, heeft ze een scherpe blik op het nieuws, de politiek, de monarchie en het dagelijkse leven aan de overkant van de Noordzee. Elke woensdag krijg je een nieuwe podcast over het leven van Van Bekhovens Britten in je podcastapp. Scherpe analyses, diepgang waar op de radio geen tijd voor is en een flinke portie humor. Abonneer en mis geen aflevering.

Over Lia

Lia van Bekhoven is correspondent Verenigd Koninkrijk voor onder andere BNR Nieuwsradio, VRT, Knack en Elsevier en is regelmatig in talkshows te zien als duider van het nieuws uit het VK. Ze woont sinds 1976 in Londen, en is naast correspondent voor radio, televisie en geschreven media ook auteur van de boeken Mama gaat uit dansen, het erfgoed van Diana, prinses van Wales (1997), Land van de gespleten God, Noord-Ierland en de troubles (2000), In Londen, 9 wandelingen door de Britse hoofdstad (2009) en Klein-Brittannië (2022).

Over Connor

Connor Clerx is presentator en podcastmaker bij BNR Nieuwsradio. Hij werkt sinds 2017 voor BNR en is regelmatig te horen in De Ochtendspits, Boekestijn en de Wijk en BNR Breekt.