Hoeveel turbulentie kan de luchtvaart verdragen?

BNR Verkiezingsdebatten8 mrt '21 19:5251 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Luister of kijk hier vanaf 19:30u live naar het debat

Bij de eerste pitch van de eerste stelling vielen de monden van Jan Paternotte (D66) en Suzanne Kroger (GroenLinks) al open: Forum voor Democratie is tegen de opening van Lelystad Airport. Zo verkondigde senator Johan Dessing van de partij. Dessing, in het dagelijks leven werkzaam als luchtverkeersleider, pleitte in plaats daarvan voor een vliegveld in de Noordzee. Zo kan volgens hem de luchtvaart tóch blijven groeien.

Vaccinatiebewijs

En ook de rest van het debat ronkte. Waar D66 uitgesproken voor een vaccinatiebewijs is, en Forum voor Democratie uitgesproken tegen, was de rest van de partijen er nog niet helemaal uit. Wel hadden ze elk hun eigen kanttekeningen bij zo'n vaccinatiebewijs. Jimmy Dijk van de SP noemde het gevaar voor een grotere kloof tussen arm en rijk. GroenLinks wees erop dat het nog maar de vraag is of je niet besmettelijk bent na vaccinatie. En Ingrid Michon van de VVD liet haar beslissing in het midden. Logisch, gezien het feit dat er zowel op Europees niveau als door het kabinet hard wordt gewerkt aan de vorm die zo'n bewijs zou moeten krijgen.

Vliegtaks

De tweede stelling in het debat betrof het instellen van de zogeheten vliegtaks om veelvoudig vliegen te ontmoedigen. De SP pleitte hier faliekant voor. Als het aan Jimmy Dijk ligt, komt die taks er voor vliegers die meer dan twee keer per jaar een vlucht maken. De andere partijen wezen op het gevaar van 'Chinese toestanden', omdat er daardoor heel veel gegevens over burgers moeten worden bijgehouden. Kroger wees er fijntjes op dat de VVD tegelijkertijd pleit voor zowel een grotere als een groenere luchtvaart. Ook merkte zij op dat het klimaatakkoord niet over de luchtvaart rept, terwijl het Parijs-akkoord de sector wel behandelt.

Aan het debat namen deel:

Ingrid Michon, VVD;

Jan Paternotte, D66;

Suzanne Kroger, GroenLinks;

Jimmy Dijk, SP;

Johan Dessing, FvD.

BNR Verkiezingsdebatten

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart organiseert BNR een reeks verkiezingsdebatten. Beluister ze via bnr.nl/verkiezingsdebatten of zoek ze op in je favoriete podcastapp.