Bouwen en Wonen: In verkiezingsbeloftes kun je niet wonen

BNR Verkiezingsdebatten15 feb 202150 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

50Plus bepleitte voorrang voor ouderenwoningen, de PvdA vond dat 50Plus daarmee groepen tegen elkaar opzette. En de SP verweet de ChristenUnie 'lelijke politiek' in het debat over betaalbare woningen. De ChristenUnie vond een verlaging van de huurprijzen, zoals de SP wil, juist 'domme politiek'.

Aan het debat namen deel:

Julius Terpstra, CDA;

Pieter Grinwis, ChristenUnie;

Paul Smeulders, GroenLinks;

Henk Nijboer, PvdA;

Sandra Beckerman, SP;

Liane den Haan, 50Plus.

Volgens de nieuwe Nationale Omgevingsvisie zijn in Nederland een miljoen nieuwe woningen nodig en moeten die het liefst binnen de bestaande dorpen en steden worden gebouwd. Maar kan dat allemaal wel, hoe kan dat op een snelle en betaalbare manier? Moet gemeenten daarbij geholpen worden of gedwongen?

Volgens een onderzoek zou bij ‘oud beleid’, het beleid uit de tijd van de verzorgingstehuizen, de bouw van 80.000 woningen voor ouderen nodig zijn. Hoe is de behoefte nu, nu meer ouderen lang thuis blijven wonen?

En eind januari 2021 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen over het bevriezen van de huren van corporatiewoningen. Is deze inkomstenbron voor de corporaties cruciaal en komt door deze motie de door iedereen urgent genoemde bouwopgave in gevaar?

Goede vragen en onderwerpen voor een stevig debat, onder leiding van Maarten Bouwhuis.

Lees ook | 'Bevriezing huren sociale sector is pyrrusoverwinning'

BNR Verkiezingsdebatten

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart organiseert BNR een reeks verkiezingsdebatten. Beluister ze via bnr.nl/verkiezingsdebatten of zoek ze op in je favoriete podcastapp.