Betaalbare zorg na de coronacrisis

BNR Verkiezingsdebatten22 feb 202151 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Grote eensgezindheid was er over de stelling ‘Een hogere zorgpremie is nodig om zorgprofessionales meer salaris te geven’. De zorgpremie hoeft niet omhoog, althans niet voor een hoger salaris. Alle kandidaten zeiden dat geld voor het aantrekkelijk maken van de zorg – voor salaris en voor betere secundaire arbeidsvoorwaarden - vooral ergens anders te halen was. Perverse produktieprikkels zijn alle partijen een doorn in het oog, daar moet wat aan gedaan worden en dat zal kosten besparen. En als zorgmedewerkers meer vertrouwen krijgen, en minder tijd kwijt zijn aan administratie, bespaart dat volgens het CDA enorm veel kosten en wordt het werk aantrekkelijker.

Lees ook | Samenwerking cruciaal voor regionale organisatie zorg

Tot slot spraken de partijen zich uit over de marktwerking in de zorg. De SP hekelde het feit dat minister De Jonge vaak zegt ‘ik ga er niet over’. En ook de PvdA gaf aan dat Den Haag meer regie moet pakken, bijvoorbeeld bij de jeugdzorg, waar grote problemen zijn. De VVD vond dat er wel wat moet worden gedaan aan doorgeslagen marktwerking, maar dat Den Haag het zorgaanbod niet zelf moet gaan bepalen. 'Daar hebben we geen verstand van.'

Aan het debat namen deel:

Sophie Hermans, VVD;

Maarten Hijink, SP;

Joba van den Berg, CDA;

Attje Kuiken, PvdA;

Liane den Haan, 50Plus;

Mirjam Bikker, ChristenUnie.

BNR Verkiezingsdebatten

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart. organiseert BNR een reeks verkiezingsdebatten. Beluister ze via bnr.nl/verkiezingsdebatten of zoek ze op in je favoriete podcastapp.