Een Waterdebat tot op de Bodem

BNR Verkiezingsdebatten1 mrt 202154 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Laura Bromet van GroenLinks en William Moorlag van de PvdA vonden dat Den Haag moet gaan bepalen waar wel en niet kan worden gebouwd, vanwege het water. Voor beide partijen betekent dat dat in lage polders niet moet worden gebouwd. Eva van Esch van de Partij voor de Dieren wil een minister van Water, omdat er volgens haar in de Tweede Kamer alleen maar over bouwen wordt gepraat. Marcel Beukeboom van D66, in het dagelijks leven klimaatgezant, riep op tot een langetermijnvisie en een andere manier van denken over de rol van water.

Van Esch pleitte er ook voor om polders en landbouwgrond terug te geven aan de natuur en het grondwaterpeil in gebieden met bodemdaling drastisch te verhogen. Als dat gaat gebeuren, gebeuren er ‘rampen’, volgens Roelof Bisschop van de SGP. Hij verwacht dan grote moerasgebieden en veel persoonlijk leed bij agrariërs.

Tijdens het debat over drinkwater gaf Pieter Grinwis van de ChristenUnie aan dat de prijs omhoog kan. 'Een paar euro is niet veel om daarmee genoeg drinkwater te houden en de vervuiling van het grondwater aan te pakken.' D66 is tegen een hogere prijs, 'dat helpt niet bij het water besparen', en zoekt het meer in innovaties. De PvdA wil geen verhoging, ook niet een paar euro extra, 'dat is voor veel mensen al veel geld. Volgens Moorlag had het kabinet veel meer moeten doen aan de vervuiling met mest, bestrijdingsmiddelen en medicijnresten, ‘als het grondwater eenmaal verpest is, maak je het niet zomaar schoon'.

Grinwis gaf aan dat 'zijn' minister, Carola Schouten, al veel had gedaan, zoals het inzetten van nieuw landbouwbeleid en het aanpakken van de stikstofproblematiek. 'Maar zoiets kost tijd. We staan nog maar aan de voorkant en we moeten er mee doorgaan de komende jaren.'

Aan het debat namen deel:

Laura Bromet, GroenLinks;

• Roelof Bisschop, SGP;

Eva van Esch, Partij voor de Dieren;

William Moorlag, PvdA;

Marcel Beukeboom, D66;

Pieter Grinwis, ChristenUnie.

BNR Verkiezingsdebatten

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart. organiseert BNR een reeks verkiezingsdebatten. Beluister ze via bnr.nl/verkiezingsdebatten of zoek ze op in je favoriete podcastapp.